A fűszer, amelyet minden idősnek fogyasztania kellene

A szakértő szerint ez a fűszer segít javítani az étvágyat, amely az időseknél gyakran csökken.

Az étvágytalanság az időseknél összefüggésbe hozható:

  • bizonyos gyógyszerek szedésével,
  • depresszióval,
  • a hangulat romlásával,
  • az élet iránti érdeklődés elvesztésével,
  • az ételek szagára és ízére való érzékenység csökkenésével. Például a 65 év feletti emberek negyede elveszíti a négy íz – édes, keserű, sós, savanyú – egyikének ízlelésére való képességét.

Eközben a csökkent étvágyat egy veszélyes és gyakori időskori kórkép – az alultápláltsági szindróma – egyik okának tekintik.

Az alultápláltság vagy alultápláltsági szindróma olyan veszélyes kórkép, amelyre a 65 év feletti emberek hajlamosak. Az izomtömeg csökkenéséhez és a csontszövet pusztulásához vezet, kognitív károsodást okoz, rontja az életminőséget, csökkenti a fizikai aktivitás szintjét, lassítja a betegségek utáni felépülés ütemét – magyarázza Ekaterina Ivannikova.

A mustármag pedig, ha rendszeresen adjuk az ételekhez, segít növelni az étvágyat és megelőzni az esetleges problémákat. Más csípős és fűszeres fűszerekhez hasonlóan irritálja a szájüreg és a gyomor nyálkahártyáját, serkenti a nyálelválasztást és a gyomornedv kiválasztását – ennek eredményeként javítja az étvágyat és általában az emésztést.

Az orvos a mustármag négy további jótékony tulajdonságát említette:

1. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

2. Antioxidáns hatása van.

3. Erősíti az immunrendszert.

4. Lassítja az epekő kialakulását.

Kinek nem szabad mustármagot fogyasztania?

A szakember arra figyelmeztet, hogy ezt a fűszert, akárcsak a többi csípős fűszert, mértékkel kell fogyasztani. Súlyos gyomor- és bélrendszeri rendellenesség esetén inkább mellőzzük a fűszert.

Elolvasom a cikket