Ezt tanácsolja az orvos az időseknek

Az orvos leszögezte, hogy a hangszálak is izmok. Mint minden más izom a testben, a korral veszítenek rugalmasságukból, ami miatt megváltozik a hang. Gyakran előfordul, hogy az idős emberek hangja tompa, rekedt lesz, és elveszíti dallamát. Vannak azonban módszerek a hang öregedési folyamatának lassítására – jegyezte meg a szakember.

Eliseev mindenekelőtt a stressz minimalizálását és a jó alvást ajánlotta. Az erős idegek és a minőségi alvás a hangszálak jó hangjának kulcsa – tanácsolta az orvos.

„Az orrgarat és az orrüreg gyulladásai, a szájüreg, a tüdőbetegségek, az idegrendszeri problémák, sőt még a gyomor-bélrendszeri problémák is károsíthatják a hangot. Ezért fontos az általános egészségi állapot fenntartása” – mondta Eliseev.

A hangszálak egészsége szempontjából fontos, hogy az ember ne maradjon néma – folytatta az orvos. A kor előrehaladtával az idős embereknek már nem kell sok emberrel, például kollégákkal beszélgetniük. Az izmoknak azonban dolgozniuk kell, ezért ha nincs kivel beszélgetni, akkor hangosan fel lehet olvasni verseket – javasolta Eliseev.

Kraszilnyikova hozzátette, hogy ha suttogva beszélnek, akkor az árt a hangnak. A szakember kifejtette, hogy a hangszálaknak beszélgetés közben teljesen össze kellene záródniuk, de ez suttogás közben nem történik meg.

„Ha a beteg gégegyulladás alatt hosszú ideig suttogva beszél, akkor ez a helytelen fonációs mechanizmus a gyógyulás után is fennmaradhat. Ilyenkor a hang helyreállításának időszaka sokkal hosszabb lesz” – mondta Ekaterina Krasilnikova fül-orr-gégész.

Az orvosok azt tanácsolták, hogy forduljunk orvoshoz, ha a torok-, orr- vagy hangproblémáink két hétig fennállnak.

Elolvasom a cikket