Idén is átadják a Schmidt Éva-díjat a Savaria Filmszemlén

A tavalyi és egyben első díjazott Kanalas Éva énekművész, filmrendező volt, aki Csángó bájolás című dokumentumfilmjéért kapta a díjat. A filmben saját csángóföldi népdalgyűjtéseit és népszokásokat, például a vízvetést mutatta be.

Lapunk kérdésére Halmy György filmrendező, a zsűri egyik tagja elárulta, hogy az idén nevezett filmek között is találtak olyat, amely méltó arra, hogy az obi-ugor kultúrát kutató néprajztudós és nyelvész Schmidt Éva nevét viselő díjat átvehesse.

A 11. Savaria Filmszemlére, amelyet április 24-26. között rendeznek meg, minden korábbi alkalomnál több, összesen 174 dokumentumfilmet neveztek be. Ezek közül választották ki a versenyfilmeket, amelyek három napon át ingyenesen tekinthetők megaz AGORA Savaria Filmszínház Jávor Pál termében.

A Savaria Filmszemle az egész Kárpát-medence egyik filmes fesztiválja. Célja, hogy a hetedik művészeti ágat a többi művészeti ággal társítja. A szervezői fontosnak tartják, hogy a hazai filmes közösség alkotásainak megjelenési lehetőséget biztosítsanak arra, hogy a nemzet kultúráját bemutassák, a levetített filmeken keresztül választ adjanak a világot, a társadalmunkat körülvevő valósággal kapcsolatos kérdésekre, a múlt emlékein keresztül pedig tanítsák a közönséget.
Mint Lovass Tibor főszervezőtől megtudtuk, három fő kategóriát hirdetett meg idén a Savaria Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet által támogatott Savaria Filmszemléjére. Film- és fotóművészet, Színházművészet, Irodalom kategóriákban elsősorban rövid és egészestés játékfilmeket, dokumentumfilmeket, valamint ismeretterjesztő filmeket vártak. Tartalmukat tekintve kiemelkedő művészeti/kulturális személyiségeket bemutató portrék, művészeti/kulturális közösségeket, művészeti irányzatokat, a Kárpát-medence tájegységei, a világ magyarsága szerinti kulturális/népművészeti jellegzetességeket bemutató filmek egyaránt bekerülhettek a szelekcióba. Fontos szempont volt, hogy a válogatásban az érték- és hagyományőrzés mellett a jelenleg is zajló kulturális/művészeti változások és irányzatok is helyet kaphassanak, éppen ezért várták különösen a fiatal alkotókat, hogy itt mutassák be első alkotásaikat.

Külön tematikaként szerepel a 2024-es kiírásban az „Egy életnyi tapasztalat”, az idősekről szóló filmek kategóriája is, ahova szép számú nevezés érkezett.

Tavaly adták át első ízben a Schmidt Éva-díjat, amely a néprajzi kategóriában kivételes igényességgel készült autentikus filmért jár. A képen a díjat kezdeményező Halmy György, az első díjazott Kanalas Éva és díj alkotója látható

Tavaly adták át első ízben a Schmidt Éva-díjat, amely a néprajzi kategóriában kivételes igényességgel készült autentikus filmért jár. A képen a díjat kezdeményező Halmy György filmrendező, az első díjazott Kanalas Éva énekművész,filmrendező és díj alkotója látható

Fotó: Savaria Filmszemle

A Három napos rendezvényhez csatlakozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint az ELTE Savaria Egyetemi Központja egy konferenciával, amely a „Médiatudatosság fordulópontja” címet kapta. A konferencia aktuális témákkal foglalkozó programja a savariafilmszemle.hu oldalon olvasható.

A vetítési program a savariafilmszemle.hu oldalon megtekinthető.

A Savaria Filmszemle Életműdíjasai 2024-ben Molnár Piroska a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, é Koltay Gábor Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, színigazgató, érdemes művész.

A díjakat a fesztivál végén április 26-án adják át. A díjátadó előtt a közönség találkozhat az idei Életműdíjasokkal.

Elolvasom a cikket