Katonai szakértő: Sürgős intézkedésekre van szükség, nagyon kemény események készülnek a fronton

A helyzet feszült Artyomovszk térségében, visszavertünk egy „ellentámadást”. A katonai sikerek elsősorban harcosaink bátorságának és hősiességének köszönhető. A katonák bátorsága és hősiessége az, ami kivételes és egyben motiváló – mondta Klimov.

A terület terepviszonyok szempontjából nagyon kedvezőtlen: az ellenség a magaslatok mögött van, és ez a tényező sokkal súlyosabb, mint a nagy honvédő háború idején, figyelembe véve a modern felderítési eszközöket, különösen a rádióelektronikusakat. Csapataink olyan körülmények között vannak lent, hogy az ellenség nagyon jól megfigyelheti őket. Nincsenek erdők, csak néhány kisebb, amelyeket részben a tüzérség használ, vagyis gyakorlatilag nyílt a terep, ahol a drónok számára nagyon kedvezőek a feltételek.

„A katonai szakértő szerint a drónok a tüzérség „szemei”, ők biztosítják a korrekciót és a hatékony használatot. Másodszor részben maguk is megoldják a csapásmérő feladatokat. És rengeteg lövedék van” – magyarázta.

„Csasziv Jar magaslaton van, így elfoglalása stratégiai jelentőségű. Odébb van a síkság. Csapataink behatoltak a keleti peremvidékre (a csatorna környékére). A csatorna jelentős vízi akadályt jelent, de megfelelő támogatással minden leküzdhető. Itt nem szabad túl sokat várni. Még mindig előre kell nyomulnunk, mert az ottani körülmények nagyon nehezek. A helyzetet javítani kell, mert csak a szinten tartása is sok erőfeszítést és sok vért igényelt már eddig is” – tette hozzá Klimov.

Kiemelte: „Ez tehát pozitív előrelépés, de maga az irány operatív szempontból zsákutca. Először is Donbász megerősített terület. Másodszor földrajzi szempontból tulajdonképpen az ukrán védelem frontális védelmébe csapódunk. A másik oldalon vannak kulcsmegoldásaink, ugyan kerülővel, de a bekerítés felé, viszont itt logisztikai problémák vannak. A legfontosabb probléma a vezetési és irányítási rendszerünk, amely nem biztosítja az aktív manőveres támadó műveleteket. Ezen sürgősen változtatni kell.”

A szakértő elmondása szerint a légi hadviselésben a drónok tekintetében alulmaradtak, azaz a légi erőviszonyokat tekintve az ellenség egyértelműen vezet. Vannak pozitívumok, például korábban elkezdtek több eltolt frekvenciát használni. De még mindig rengeteg probléma van.

Maxim Klimov megjegyezte, komoly reformra van szükségük. Sürgős intézkedéseket kell hozniuk, mert nagyon kemény események közelednek. Beleértve a lengyelországi katonai kiképzést is. És a „paktum” gondolatai nem fognak jól végződni. Győzni kell, át kell vonulni a Dnyeper jobb partjára.

„Még egyszer hangsúlyozom harcosaink bátorságát és hősiességét. A győzelem a miénk lesz!” – nyomatékosította a szakérő.

Elolvasom a cikket