Lehet-e „fertőző” az elhízás?

Az elhízás (mint ahogy sok más dolog, például a rossz szokások) úgy terjedhet a közeli emberek között, mint egy fertőzés. Persze nem valamilyen vírusról vagy baktériumról van szó, hanem arról, hogy az emberek hajlamosak egymás viselkedését tükrözni. És ha valaki a belső környezetedben állandóan túlfogyasztja magát, akaratlanul is átveheti ezt a szokást.

2007-ben egy tudományos tanulmányt tettek közzé 12 067 ember körében, akiket erős társadalmi kapcsolatok kötnek össze. A tudósok ismerték az alanyok testtömegindexét, és megpróbálták kideríteni, hogy az egyik személy súlygyarapodása összefügg-e a barátai, testvérei, házastársai és szomszédai súlygyarapodásával.

Összességében arra jutottak, hogy 57 százalékkal nőtt az elhízás esélye, ha valakinek elhízott barátja volt. Ha egy testvér túlsúlyos volt, a másik személy esélye az elhízásra 40 százalékkal nőtt. Ha a házastárs túlsúlyos volt, 37 százalékkal. Nagyjából ugyanez igaz a szomszédokra is. Az azonos nemű emberek viszonylag nagyobb hatással vannak egymásra, mint az ellenkező neműek.

Röviden, az elhízás a társadalmi kapcsolatainkon keresztül terjed. Amikor tehát elindul az egészséges életmód felé vezető úton, próbálja meg a környezetében élőket is erre ösztönözni – jegyzi meg Pavlova.

Elolvasom a cikket