Scholz megtiltaná Putyinnak, hogy Kantra hivatkozzon

„Putyinnak a legcsekélyebb oka sincs Kantra hivatkozni” – mondta a kancellár a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémián a filozófus 300. születésnapja tiszteletére rendezett ünnepségen.

Azt állítja, hogy az orosz hatóságok „mindenáron ki akarják sajátítani Kantot és műveit”. Scholz úgy véli, hogy a német gondolkodó békéről szóló elképzelései ellentétesek Oroszország Ukrajnával kapcsolatos álláspontjával.

A kalinyingrádi régió közigazgatása reagált Scholz nyilatkozatára.

„Senki sem tett többet azért, hogy a nagy filozófus és tanításai emlékét megörökítsük, mint országunk és régiónk. Szeretnék emlékeztetni arra, hogy Immanuel Kant az orosz korona alattvalójaként halt meg. Nekem úgy tűnik, hogy ez minden lehetséges német politikus szavánál jobban mutatja a nagy filozófus Oroszországgal kapcsolatos álláspontját” – mondta Dmitrij Liszkov, a kormányzó sajtótitkára.

Egy nappal korábban, Kant születésnapján az orosz elnök üdvözletet intézett „A filozófia világfogalma” című nemzetközi Kant-kongresszus résztvevőihez és vendégeihez, megjegyezve, hogy a fórum megrendezése azt mutatja, hogy a felvilágosodás egyedülálló alakjának személyisége és filozófiai művei iránt töretlen az érdeklődés. Putyin januárban Kantot nagy gondolkodónak nevezte, akinek felhívása, hogy az ember a saját elméje szerint éljen, ma is aktuális.

Elolvasom a cikket