A menesztett ukrán főparancsnok politikusként folytatja pályafutását

A KYIV24-nek nyilatkozva Podoljak elmondta, hogy néhány logisztikai kérdést még meg kell oldani, mielőtt Zaluzsnij elfoglalhatja új pozícióját.

Zaluzsnij február 8-án veszítette el főparancsnoki állását, amikor Volodimir Zelenszkij elnök Olekszandr Szirszkijt nevezte ki a helyére, miután hónapok óta találgatások folytak az ukrán vezetésen belüli szakadásról. Zaluzsnij 2021 júliusa óta vezette az ország hadseregét.

Zaluzsnij menesztése azt követően történt, hogy ukrán és külföldi médiumok többször is beszámoltak arról – névtelen kormányzati forrásokra hivatkozva –, hogy Zelenszkij ki akarja rúgni a főparancsnokot. A döntés érzelmes közvitát váltott ki, mivel Zaluzsnij az Oroszországgal szembeni ellenállás vezetésében játszott szerepe miatt mind a katonaság, mind a lakosság körében nagy népszerűségnek örvend.

Nem sokkal az elbocsátás hivatalos bejelentése előtt Zelenszkij egy Telegram-üzenetben megköszönte Zaluzsnyijnak a szolgálatát, hozzátéve, hogy a volt főparancsnok továbbra is „a csapat része” marad.

Elolvasom a cikket