Kínából jelenti munkatársunk: A közösség ereje

Brém-Nagy Márton
2024. április 24. szerda. 9:13

2020-ban a koronavírus-járvány idején 800 egyetemista diákot kellett elkülöníteni itt, ami szám már önmagában is megdöbbentő, főleg magyar szemmel nézve.

A helyi kormányzat igyekezett mindent megtenni, hogy ezek a diákok a lehető legméltóbb körülmények között tölthessék a két hét karantént Zibóban. A város legjobb szállását biztosították nekik, és habár személyesen nem érintkezhettek, mégis igyekeztek online-programokkal elterelni a figyelmüket a bezártságról.

Santung tartomány messze földön híres vendégszeretetéről, olyannyira, hogy a kínai nyelvben külön nevet is kapott a vendégszerető Santung. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, aki absztinenciára adta a fejét, annak nem biztos, hogy a legjobb ötlet az idelátogatás, mert még egy formális vacsora mellett is legalább tíz pohárköszöntő hangzik el. Persze azt sem veszi senki zokon errefelé, ha az ember teával koccint, de azért, na.

A karantén lejártával Zibo lakosai óriási bulit rendeztek a diákoknak, amolyan Santung-féle vendéglátással és az azóta egész Kínában híres Zibo barbecue-val. A 800 diák pedig a végletekig meg volt hatódva a helyiek vendégszeretetén, segítőkészségén és persze az elképesztően finom barbecue sem volt utolsó, így megfogadták, hogy amint lehetőségük engedi és megszűnik a korlátozás, visszatérnek a városba meghálálni a helyiek minden segítségét.

2023 tavaszán így is tettek. Azonban nem csak ők tértek vissza, de családjukat és barátaikat is magukkal hozták, a helyi kormányzat pedig komolyan is vette a feladatot, és igyekezett a tőle telhető minden segítséget megadni a viszontlátás megszervezéséhez. Grillen főtt finomságok és ital minden mennyiségben, az eredmény pedig szemmel látható volt. Hirtelen több ezer ember kezdte el látogatni a várost, akik mind a shandongi emberek vendégszeretetére és Zibo konyhaművészetére voltak kíváncsiak, az érdeklődés pedig azóta is kitart, hiszen Zibo barbecue-jának a híre már Kína-szerte elterjedt, hétvégenként pedig szinte lehetetlen helyet találni a helyi éttermekben. És hogy mi ebből a tanulság? A közösség megtart.

Nehéz időkben derül ki igazán egy nemzetről és egy közösségről is, hogy mire képes igazán. A helyi kormányzat megtartotta a diákok közösségét abban a két hétben, amikor feltehetőleg a legelszigeteltebbek voltak. Az egyetemisták közössége pedig cserébe megtartotta ígéretét a városnak, és Kína-szerte elterjesztette a hírét azoknak az embereknek és annak a városnak, amely oly sokat adott nekik a nehéz körülmények ellenére is. Így lett egy tartomány vendégszeretetének, önzetlenségének és odaadásának a szimbóluma egy barbecue országszerte. Biztos vagyok benne, hogy ahogy a yunnani elefántok története bejárta a világot, előbb-utóbb Zibo híre is eljut Kínán kívülre is. Az meg, hogy közben egy maradandó gasztronómiai élményről van szó, tulajdonképpen ezek után már csak az i-re tett pontot jelenti.

Elolvasom a cikket