Szívinfarktusra utaló tünetek, de mégsem az

Szirtes Györgyi
2024. április 24. szerda. 8:13

Az angina (koszorúérgörcs) szorító jellegű mellkasi fájdalmat jelent, amely típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A kellemetlen, nyomó, szorító jellegű fájdalom az esetek többségében kisugárzik a bal vállba, karba, de akár a nyakba, állkapocsba, ritkább esetben pedig a gyomorszáj tájékára is. Ezen túlmenően a mellkasi szorításhoz csatlakozhat légszomj, gyengeség és hányinger is.

A tünet a szívinfarktushoz hasonló, de pár percen belül spontán (pihenéssel) vagy gyógyszer (nyelv alá helyezett nitroglicerin-tartalmú tabletta) hatására megszűnik. Ezzel elkülöníthető a szívinfarktustól.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a mellkasi fájdalom először jelentkezik, vagy erősödnek a korábbi anginás panaszok, mielőbb háziorvoshoz kell fordulni. Az orvos az anginás panaszokra gyógyszert ír fel, illetve szükség esetén beutalja a beteget kardiológiai kivizsgálásra.

Anginás rosszullét esetén először ajánlott leülni, nyugalomba helyezkedni. Ha a mellkasi szorítás ennek hatására nem enyhül, vegye be a nyelv alá helyezhető nitroglicerin-tablettát. Ha a tünetek a gyógyszer hatására öt percen belül nem múlnak el, ismételje meg a tabletta bevételét, és jelezze valakinek a környezetében, hogy nincs jól. Amennyiben a tünetek a kezdettől számított több mint tíz perce fennállnak, vagy a tünetek romlását tapasztalja, hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

Az angina lehetséges okai

Az angina önmagában tünet és nem betegség, amely a szív vérellátásának elégtelensége miatt jelentkezik. Gyakori oka a szívizmot ellátó erek beszűkülése, meszesedése (koszorúér-betegség). Ilyenkor, ha a szív oxigénigénye megnövekszik (például fizikai terheléskor), és az erek nem képesek elég oxigéndús vért a szívizomba juttatni, fájdalom jelentkezhet (hasonlóan a végtagokban jelentkező izomlázhoz). Ritkább esetekben kisebb kiterjedésű szívizominfarktus tünete is lehet.

Az angina diagnosztizálása

A diagnózis felállításához a kezelőorvos először alaposan kikérdezi a beteget a fájdalom megjelenésének körülményeiről, jellegéről, időtartamáról, a megelőzően végzett tevékenységről. A kivizsgálás során szükség lehet EKG készítésére, laborvizsgálatokra, szívultrahangra, terheléses tesztekre. Koszorúér-betegség gyanúja mellett sor kerülhet CT-vizsgálatra, de szívkatéterezésre, koszorúérfestésre is.

Az angina kezelése

Az anginás fájdalom csökkentésére értágító szereket alkalmaznak (pl. nyelv alatt oldódó tabletta). Amennyiben az ismétlődő anginás panaszok hátterében testi ok (pl. koszorúér-betegség) igazolódik, a kiváltó okot is kezelni kell.

Elolvasom a cikket