A harmincmillió euróból a zsidó örökösök is részesülnek

Czuppon Réka
2024. április 25. csütörtök. 13:47

Hosszú kutatás után is még sok titok övezi a Fraulein Lieser portréja című festményt, amelyet Gustav Klimt egy évvel halála előtt, 1917-ben kezdett el festeni, de már nem tudott befejezni.

Vitatkoznak arról, hogy ki szerepel a képen, és mi történt a festménnyel a második világháború alatt a náci korszakban.

A szakértők szerint a gazdag zsidó iparoscsaládból származó testvérek Adolf vagy Justus Lieser egyik lányát ábrázolja a kép. A műalkotást elárverező bécsi im Kinsky aukciósház szerint a festmény Justus Lieser és felesége, Henriette két lánya közül az egyiket is ábrázolhatja.

Henriette a modern művészet pártfogója volt. A nácik deportálták, és az auschwitzi koncentrációs táborban halt meg a holokauszt idején. Lányai, Helene és Annie túlélték a második világháborút.

Fraulein Lieser portréja egykor az ausztriai zsidó család tulajdona volt, és utoljára 1925-ben volt látható a nyilvánosság előtt. Sorsa ezt követően tisztázatlan, a festményt valószínűleg a második világháború előtt vagy alatt rabolták vagy ellopták, az elmúlt majdnem száz évben Klimt elveszett alkotásaként szerepelt a katalógusokban.

A BBC beszámolója szerint a festmény az 1960-as években került egy osztrák állampolgárhoz, és három egymást követő öröklés útján lett a jelenlegi tulajdonosé, akinek a kilétét nem hozták nyilvánosságra.

A festmény osztrák tulajdonosa és Adolf és Henriette Lieser jogutódjai a washingtoni alapelvek szerint megállapodtak egymással az eladásról. Így a kép korábbi tulajdonosai részesülnek a 30 millió euróból.

Ernst Ploil az im Kinsky aukciósház képviselője azt mondta a BBC-nek: „A washingtoni elvek szerint megállapodást kötöttünk az egész családdal, amely tisztességes és igazságos megoldás lett.”

A szerda esti aukció kisebb csalódást okozott az eladóknak, mert előzetesen a szakértők 50 millió euróra becsülték az alkotástt. A licitálás 28 milliónál kezdődött, s 30-nál véget is ért, mert ennél többet senki sem ajánlott az elveszettnek hitt, befejezetlen festményért. Ez az ár a fele sem volt Klimt tavaly eladott Legyezős hölgy című festményének, amely 85,3 millió fontért kelt el a Sotheby’s-nél Londonban.

Elolvasom a cikket