A tüdőrák egy „szokatlan” tünete, amely a kart érinti

Az esetek mintegy 57 százalékát késői stádiumban fedezik fel, ami komolyan csökkenti a túlélési esélyeket.

Ez a pusztító betegség, bár gyakran a dohányzással hozható összefüggésbe, a nemdohányzókat is érintheti – mutat rá Dr. Mike Hansen.

YouTube-csatornáján a tüdőgyógyász megjegyzi: „A tüdőráknak különböző típusai vannak, köztük olyan, amely nem dohányzókat is érinthet, például a tüdő adenokarcinóma.”

Dr. Hansen a továbbiakban 10 figyelmeztető jelet közöl, köztük különös tekintettel a körmök változásaira.

„Az első számú figyelmeztető jel egy érdekes jel, amelyre a legtöbb ember nem gondol, és ez a körmökön bekövetkező változások” – hangsúlyozza.

Változások a körmökön: A tüdőrák tünete lehet, ha az ujjbegyek és azok környéke megnagyobbodik. Dr. Hansen elmagyarázza:

„Bár a körömrepedezésnek számos oka lehet, fontos odafigyelni erre a változásra, mivel a tüdőrák lehetséges jele lehet.”

Ez a folyamat szakaszosan alakul ki, a köröm tövénél kezdődik, amely puhává válik. Ezután a körömágy körüli bőr fényessé válik, és a köröm jobban görbülni kezd, különösen oldalról nézve. Végül megfigyelhető, hogy egyes ujjak mérete megnőhet és megduzzadhat a lágyrészek folyadékvisszatartása miatt.

Légszomj: ez a tüdőrák jele lehet, különösen, ha a daganat elzárja a légutakat. Ez történhet a légutak beszűkülése vagy pleurális folyadékgyülem, a tüdőn kívüli folyadék felhalmozódása miatt.

Tartós köhögés: a normális köhögés is lehet légúti betegség jele, de ha három hétnél tovább tart, különösen ha vérzéses köhögéssel jár, az a tüdőrák jele lehet, amely azonnali ellátást igényel.

Zihálás: zihálás vagy sípoló légzés jelentkezhet, ha a légutak elzáródnak, beszűkülnek vagy begyulladnak. Ez a tünet, bár gyakran más betegségekhez társul, szintén lehet a tüdőrák jele.

Fáradtság: A tüdőrák előrehaladott stádiumban intenzív fáradtságot okozhat, amely pihenéssel sem csökken. Ez az állandó fáradtság, kiégés vagy energiahiány érzése.

Mellkasi fájdalom: Mellkasi fájdalom jelentkezhet, ha a tüdőrák áttéteket eredményezett a mellkasfalba, vagy a mellkasi nyirokcsomók megnagyobbodását okozta. Ez a tünet éles vagy állandó fájdalomként jelentkezhet, amely légzéskor, köhögéskor vagy nevetéskor rosszabbodik.

Visszatérő mellkasi fertőzések: A visszatérő légúti fertőzések, például hörghurut vagy tüdőgyulladás a tüdődaganat okozta légúti problémák jele lehet.

Nyelési nehézség: A nyelési nehézséget a daganatnak a nyelőcsőre gyakorolt nyomása okozhatja, különösen, ha a rák átterjedt az ezen a területen lévő nyirokcsomókra.

Rekedt hang: az idővel nem múló rekedt hang a tüdőrák jele lehet, különösen, ha a hang megváltozásával jár együtt. Ezt a daganat gégeidegre gyakorolt nyomása okozhatja.

Csökkent étvágy: az étvágycsökkenés és a fogyás szintén a tüdőrák jele lehet, ezért fontos, hogy ilyen tünetek esetén orvoshoz forduljon.

Elolvasom a cikket