Ez az étel a legideálisabb a szívünknek

A College of London tudósai azt tanácsolták, hogy a ropogtatnivalókat és a kekszeket mandulával helyettesítsük. Szerintük ez a dióféle ideális a szív számára: a mandula rendszeres fogyasztása javíthatja az erek belső felszínének működését, csökkentheti a „rossz” koleszterinszintet és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Ennek bizonyítására csaknem hétezer ember adatait tanulmányozták. Kiderült, hogy a diófélék kedvelőinek többsége tartja magát az egészséges étrendhez. Vékonyabbak és mozgékonyabbak, mint azok, akik nem esznek mandulát. A tanulmány eredményeit a European Journal of Nutrition és az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratokban tették közzé.

„A csonthéjasok, például a mandula fogyasztása fontos része az egészséges táplálkozásnak. Tanulmányunk azt mutatja, hogy a mandulafogyasztás alacsony a felnőttek körében, de azok, akik fogyasztják ezt a diófélét, összességében egészségesebben táplálkoznak, és alacsonyabb a testzsírjszázalékuk” – mondta Wendy Hall, a tanulmány egyik szerzője.

Egy másik tanulmányban a tudósok kísérletet végeztek: hat héten keresztül a szív- és érrendszeri betegségek magas kockázatának kitett önkéntesek mandulát és egyéb nassolnivalót fogyasztottak rendszeresen. Kiderült, hogy a szénhidrátok húsz százalékának mandulával való helyettesítése harmadával csökkentette a CVD kialakulásának kockázatát.

Elolvasom a cikket