A gyümölcs- és zöldséghéjakat a legtöbb ember élelmiszer-hulladéknak tekinti. Eközben a szakértők azt javasolják, hogy ahelyett, hogy kidobnánk, inkább fogyasszuk el őket – írja a Sports.kz a Super.ru-ra hivatkozva.
„Kicsit meglep, hogy az emberek megszabadulnak a héjától” – mondta P. Newby táplálkozási szakértő a Yahoo Life-nak. A szakértő szerint az olyan növények, mint a sárgarépa, az alma, a burgonya és a padlizsán héja nemcsak ehető, hanem óriási tápértékkel is rendelkezik.
Az egészséges táplálkozás guruja arra is emlékeztetett, hogy a héjak gyakran rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) szerint a gyümölcsök és zöldségek héjában olyan anyagok halmozódnak fel, amelyek a növény immunrendszerének részét képezik, és jót tesznek az embernek: megvédik a sejteket a károsodástól, így csökkentik a rák kockázatát.