Harvey Weinstein nemi erőszakos ítéletét hatályon kívül helyezték

A 71 éves Weinstein egy médiavihar középpontjába került, miután számos nő szexuális zaklatással vádolta meg, ezzel elindítva a #MeToo korszakot. Csütörtökön a New York-i Fellebbviteli Bíróság lenyűgöző 4-3-as döntésével úgy döntött, hogy Weinstein nem kapott tisztességes eljárást.

A többség szerint az ítéletet hatályon kívül kellett helyezni, mert az ügyészek több nőt is behívtak tanúként, akik olyan vádakat sugároztak Weinstein ellen, amelyek nem kapcsolódnak a vádjával. A vallomások „megsemmisítették” Weinstein korábbi karakterét, és „visszaélést jelentettek a bírói mérlegelési jogkörrel” – mondták a bírák.

A döntés aggodalmakat váltott ki azzal kapcsolatban, hogy vajon újabb szexuális zaklatási ügyek ellen fognak-e fellebbezni – különösen azután, hogy Bill Cosby színész hasonló #MeToo-korszak fordulatot látott 2021-ben.

Csütörtökön Madeline Singas New York-i bíró csalódottságának adott hangot a többség iránt, és azt mondta, hogy „zavaró tendencia figyelhető meg az esküdtszékek bűnös ítéletének megsemmisítésére a szexuális erõszakkal kapcsolatos ügyekben”.

A büntetését egy New York-i börtönben töltő Weinstein a bomba-döntés ellenére rács mögött marad.

Ennek az az oka, hogy 2022-ben egy Los Angeles-i bíróság elítélte egy nő megerőszakolásáért egy Beverly Hills-i szállodában, és 16 évre ítélték.

Alvin L. Bragg manhattani kerületi ügyész, aki Donald Trump volt elnök elleni történelmi pert folytatja, eldönti, hogy kéri-e Weinstein perújítását.

ZAVARÓ ÁLLÍTÁSOK

A The New York Times szerint Weinsteint több mint 100 nő vádolta meg szexuális visszaélésekkel, és két bántalmazás miatt ítélték el New Yorkban .

A The Times 2017 októberében törte meg a történetet, és több évtizedes visszaéléseket részletezett, amelyeket állítólag olyan színésznők szenvedtek el, mint Rose McGowan és Ashley Judd.

Napokkal a sztori megjelenése után Weinsteint kihagyták produkciós cégéből, és egyre több nő kezdett állítólagos helytelen magatartásról beszélni más üzletekben. Ügye a szórakoztatóipar vádjainak tengerét nyitotta meg producerek, színészek és más vezetők ellen. Weinsteint először 2018 májusában tartóztatták le New Yorkban, miután 2013-ban vádat emeltek ellene Jessica Mann színésznő elleni állítólagos támadás miatt. A tárgyalás során Mann grafikus történeteket mesélt „deformált” nemi szervéről, mitesszerrel borított hátáról és extrém hegesedéseiről.

Mann a bíróságon azt mondta, hogy Weinsteinnek olyan testszag volt, amitől „fekália szaga van”.

2019-ben az ügyészek új vádiratot kaptak, amely lehetővé tette, hogy tanúként behívják Annabella Sciorra színésznőt.

Megvádolta Weinsteint, hogy 1993-ban vagy 1994-ben megerőszakolta őt a lakásában.

2020. február 24-én a hét nőből és hat férfiból álló esküdtszék Weinsteint bűnösnek találta nemi erőszak és szexuális cselekmény elkövetésében.

A VÁDLÓK BESZÉLNEK

Weinstein vádlói közül néhányan szót emeltek a csütörtöki döntésről.

Katherine Kendall 2017-ben azt állította, hogy Weinstein meghívta őt a lakásába, miután 1993-ban részt vett egy vetítésen.

Azt mondta, akkoriban Weinstein állítólag megkérte, hogy jöjjön be a lakásába, hogy felkapjon valamit, csak hogy bemenjen a fürdőszobájába, és teljesen meztelenül menjen ki. Kendall azt állította, hogy „macska-egér” játék volt kijutni a lakásból. Csütörtökön a színésznő azt mondta, hogy a döntés „szörnyű emlékeztető volt arra, hogy a szexuális zaklatás áldozatai egyszerűen nem kapnak igazságot”.

„Most teljesen cserbenhagyott az igazságszolgáltatás. Valahogy meg vagyok döbbenve” – ​​mondta újságíróknak.

Judd, aki az első színésznő volt, aki vádat emelt Weinstein ellen, szintén megosztotta reakcióját a hírre.

„Ez igazságtalan a túlélőkkel szemben” – mondta a Timesnak.

„Még mindig az igazságunkban élünk. És tudjuk, mi történt.”

Weinstein ártatlannak vallotta magát, és a tárgyalások során mindvégig kitartott az ártatlanság mellett.

A hollywoodi ügyvezető továbbra is küzd a vádak ellen, mivel az angol származású színésznő, Julia Ormond 2023 októberében pert indított, és azt állítja, hogy Weinstein 1995 decemberében szexuálisan zaklatta őt.

Elolvasom a cikket