Kínából jelenti munkatársunk: Ahol magasan szállnak a sárkányok

Brém-Nagy Márton
2024. április 25. csütörtök. 15:10
Frissítve: 2024. április 25. 15:17

Weifang városa első ránézésre egy alvó kisvárosnak tűnik, legalábbis kínai mércével mérve, azonban minden kétség nélkül kijelenthető, hogy Santung tartomány egyik ékkövéről van szó, ahol nem csak az ősi képzőművészet él még mind a mai napig, de minden év áprilisában itt tartják a Nemzetközi Sárkányröptető Fesztivált is.

Nehéz lenne összeírni, hogy mi mindenről is híres Santung, hiszen a tartomány vendégszeretete legendás, éppen úgy, mint az is, hogy ez a terület volt a központja annak idején nem csak a kínai buddhizmusnak, a taoizmusnak, de a konfucionizmusnak is. Részben ennek a gazdag kultúrának is köszönhető, hogy a tartomány már a hadakozó fejedelemségek idején is kiemelt szerepet játszott.

A tartományt ebben az időszakban két fejedelemség, a Csi és Lu állam uralta. A Lu fejedelemség Konfuciusz szülőhelyeként ismert, azonban kis mérete következtében végül meghódolni kényszerült a hatalmas Csu állam előtt.

A modern kor megtépázta a tartományt, a II. világháború során a japán birodalmi sereg szinte az egész tartományt elfoglalta, a heves ellenállás okán pedig Yasuji Okamura tábornok vezetésével a hadsereg elrendelte a felperzselt föld taktikájának alkalmazását. Okamura egyébként azon japán tábornokok közé tartozott, akik felmentést kaptak, bűneikért nem vonták őket felelősségre. Szintén érdekes adalék, hogy felmentése után Okamura formális tanácsadóként segítette a Kuomitang-erőket, akiket végül 1949-ben teljes egészében kiűzött a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg.

Az elmúlt évtizedekben Santung óriási gazdasági fejlődésen ment keresztül, mára az egész ország egyik leggazdagabb tartománya lett.

Weifang, a sárkányok hazája

A mintegy négymilliós város, Weifang, kínai szemmel nézve egy kisváros, azonban ez nem jelenti, hogy ne bővelkedne kulturális értékekben és nagyhírű cégekben. Itt található például az egyik legnagyobb dízelmotor gyártó cég, a Weichai, ami nem csak a motorgyártásból, de az agrárfejlesztésekből is kiveszi a részét.

A gazdaság mellett jelentős a kultúra szerepe, hiszen például híresek az itt készült fafaragványok, ám ha egy dolgot kellene a városban kiemelni, valószínűleg mindenki a sárkányröptetést mondaná. Weifangot Kína szerte a sárkányröptetés hazájaként tartják számon, 1984 áprilisában tartották az első Nemzetközi Sárkányröptető Fesztivált a városban. Ennek megszervezésében segédkezett a David Checkley, a Seattle-i sárkányröptető szövetség elnöke is.

A hagyományokhoz híven idén is óriási nyitó show-val kezdődött az esemény, amit immáron 41. alkalommal rendeztek meg. A város stadionjában felvonult a kínai popzene színe-java, a város lakói mellett természetesen. Az igazi látványosság azonban csak másnap kezdődött, hiszen az esemény keretében több mint tízezer, a legkülönbözőbb formájú, színű és alakú sárkány töltötte be az eget, ami már önmagában is egy rendkívüli látványt jelentett. Rengetegen készültek saját készítésű darabokkal, de voltak egészen elképesztő, több tíz méteresek is, amelyeknek a röptetéséhez már egy egész professzionális csapatra volt szükség.

Az esemény rengeteg családot vonzott nem csak Weifangból, de Kína minden részéről, s az öröm – legyen szó idősekről vagy gyermekekről – látszott mindenkinek az arcán, amikor tekintetüket az égre emelték.

Elolvasom a cikket