Megdöbbentő összefüggés a dohányzás és az öregedés között

A telomerek ismétlődő DNS-szekvenciák, amelyek fontos szerepet játszanak a szervezet biológiai folyamataiban. A sejtosztódás minden egyes ciklusával azonban a telomerek rövidülnek. Ha túl rövidek lesznek, a sejt nem tud tovább osztódni, és végül programozott sejthalálnak vagy apoptózisnak megy át. Ez a folyamat kulcsszerepet játszik az életkor szabályozásában és a sejtek korlátlan szaporodásának megakadályozásában, ami rákhoz vezethet.

Egy tudományos tanulmány szerint a dohányzási státusz és az elszívott cigaretták száma a fehérvérsejtekben a telomerek rövidüléséhez vezethetnek. Ez a mutató a szövetek öngyógyulásának, regenerálódásának és öregedési folyamatainak mutatója.

Korábbi tanulmányok már rámutattak a dohányzás fehérvérsejtek telomerhosszára gyakorolt hatására, de eddig nem volt kvantitatív mérés erről a hatásról.

A legújabb tanulmányban a kutatók meghatározták, hogy a résztvevők dohányosok, volt dohányosok vagy nemdohányzók voltak-e, és vizsgálták a dohányzásfüggőség mértékét és az elszívott cigaretták számát. Vér segítségével megmérték a résztvevők telomerhosszát.

A mendeli véletlenszerűséget, amely az öröklött génekben bekövetkező változásokat használja, annak megértésére használták, hogy a módosítható környezeti tényezők hogyan befolyásolhatják az egészséget.

„Statisztikailag szignifikáns összefüggést találtunk a jelenlegi dohányzási státusz és a fehérvérsejtek telomer-rövidülése között. A volt dohányosoknál és azoknál, akik soha nem dohányoztak, nem figyeltünk meg ilyen rövidülést. A korábban dohányzó embereknél a telomerek rövidülése volt megfigyelhető, de ez statisztikailag nem volt szignifikáns. A telomerek jelentős rövidülését találták azoknál is, akik több cigarettát szívtak” – jegyezték meg a hongkongi kutatók.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a dohányzás a fehérvérsejtekben telomer-rövidülést okozhat, és ez a rövidítő hatás az elszívott cigaretták számával együtt növekszik. Remélhetőleg ezek az eredmények ösztönözni fogják a nagyobb támogatást és a kezelések elérhetőségét azok számára, akik úgy döntenek, hogy leszoknak a dohányzásról.

Elolvasom a cikket