Tanácsok az ájulás elkerüléséhez

Hogy a só és a cukor segít-e a szervezet tónusban tartásában, és mennyire fontos a sport az ájulás megelőzésében, illetve hogy az eszméletvesztés lehet-e a vérszegénység jele, arról Nyikita Harlov gasztroenterológus, terapeuta beszélt a Pravda.ru-nak.

– Melyek az ájulás leggyakoribb okai?

– Először is a szervezet sóhiánya, vagyis a nátrium.

Másodszor, energiahiány a szervezetben, leggyakrabban alacsony vércukorszint.

Ezek az állapotok vérnyomáseséshez vezethetnek. Ennek következtében az emberek elveszítik az eszméletüket.

Ezenkívül az ájulás lehet valamilyen olyan esemény következménye, amely megrázta az embert, és az idegrendszer erőteljes stimulációját okozta. Ebben az esetben az idegrendszer túlzott mennyiségű oxigént kezd fogyasztani, az excitotoxicitás üzemmódjába lép, amikor nagyfokú ingerlés, de nem végez hasznos munkát, oxigénpazarlás történik. Ha ez az állapot hosszú ideig tart, veszélyes a szervezetre. Erre az esetre pedig a szervezetnek van egy speciális kapcsolója, ami úgy működik, mint egy biztosíték, és az agy „kikapcsolja” az embert, hogy megnyugodjon.

Orvoshoz kell fordulni, ha az ájulás gyakran, hetente többször is előfordul.

– Milyen megelőző intézkedések vannak az ájulás megelőzésére?

– Nem szabad lemondani a sóról. A nátrium fenntartja a vérnyomást és az anyagcserét a létfontosságú energia érdekében. És tisztában kell lennie azzal, hogy mennyi ideig bírja ki étel nélkül, és mely ételek adják vissza a leggyorsabban az energiáját.

A gyógyszertárban árulnak glükóztablettákat, még recept sem kell hozzájuk. Ez szó szerint vércukorszintet jelent.

És egy csipet sót is ajánlanak, hogy a nátriumot támogassa.

Egy csipet só a szájba. Ezt követi egy pohár víz. És egy szőlőcukortablettát a nyelv alá, szopogasson el.

– Van valamilyen gyógytorna?Egy edzett embernek jobb az oxigénje.

– Edzeni kell. De az edzésnek rendszeresnek kell lennie. Az erőgyakorlatok alkalmasak. Ezek edzik legjobban az ereket. Kardió gyakorlatok, azaz hosszú séták, kocogás.

– Esetleg meg kellene vizsgáltatni a vérképt?A vérszegénység állítólag gyakori ájulásokat okoz.

– A vérszegénység kezdeti szakaszában és enyhe fokán nem lesz ájulás. A vérszegénységet azonban kezelni kell, különösen a nőknél: ők több vért és ezzel együtt több vasat veszítenek.

A férfiaknak nincs menstruációs ciklusuk, így számukra a vérszegénység nem annyira lényeges. Vérszegénység esetén veszít:

  • vasat,
  • rezet,
  • B2-vitamint.

És a vérből származó vas önmagában nem elég: nézzük a hemoglobint, a ferritint. Ha mindezek csökkennek, akkor a vérszegénységet kezelni kell. A vizsgálatokra a terapeuta ad beutalót.

Elolvasom a cikket