Áttörés a rák gyógyításában

Egy forradalmi bőrrák elleni vakcina, amelyet brit betegeken tesztelnek, reményt ad a több daganatos betegség gyógyítására. A világ első személyre szabott, melanómára kifejlesztett rák elleni oltóanyag a tüdő-, hólyag- és veserák ellen is hatásos lehet.

A covidjárvány legyőzésére használt technológiát kihasználva az mRNS-oltás hetek alatt személyre szabottan készül, és a műtét után adják be, hogy megállítsa a betegség visszatérését. A szakértők a „rákkutatás aranykorának” legújabb, ígéretes fegyvereként üdvözölték.

A melanóma az ötödik leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Királyságban, évente több mint 16 000 esetet diagnosztizálnak. Évente körülbelül 2300 emberéletet követel.

Az mRNA–4157 (V940) néven ismert oltás a hírvivő RNS néven ismert genetikai anyagot használja. A befecskendezett mRNS a szervezet egyes sejtjeit arra irányítja, hogy a rákos sejteken megjelenő markerek ártalmatlan változatait állítsák elő, ezzel immunválaszt serkentve. Ez segíthet az immunrendszernek a jövőben felismerni és leküzdeni a betegséget.

Az oltás akár 34 tumormarker kódolását hordozhatja, amelyek a páciens rákjának egyedi mutációin alapulnak, a műtét során eltávolított minta DNS-elemzését követően.

Dr. Shaw elmondta: „Ez egy nagyon egyénre szabott terápia, és bizonyos értelemben sokkal okosabb, mint egy vakcina.”

Az oltás második fázisú vizsgálatában, amelyben a Moderna és az MSD gyógyszercégek vettek részt, a magas kockázatú melanómában szenvedő betegek háromhetente kaptak egy adagot.

A rák elleni vakcinák izgalmas új kutatási területet jelentenek, amely forradalmasíthatja a betegség kezelésének módját. Számos különböző vakcina van klinikai vizsgálat alatt világszerte.

„Hosszú ideje kerestünk valamit, amely kiegészíti a már meglévő immunterápiáinkat – amelyekről tudjuk, hogy megváltoztathatják a betegek életét –, de a mellékhatásai is elfogadhatóak. És ezek a terápiák, úgy tűnik, hogy ezt az ígéretet kínálják.” Dr. Shaw elmondta, hogy a mellékhatások közé tartozik a fáradtság és a fájó kar, ahová az oltást beadták.

Hozzátette: „Úgy tűnik tehát, hogy a betegek többsége számára viszonylag tolerálható, és valójában nem rosszabb, mint az influenza elleni vagy a covidoltás.”

Elolvasom a cikket