Az étel, amely megduplázza a korai halálozás kockázatát

A csipsz a világ egyik legnépszerűbb nassolnivalója. És bár az orvosok folyamatosan figyelmeztetnek a gyorsételek egészségre és alakra gyakorolt, káros hatásaira, a rajongók nem hagyják abba. Az ártalmak újabb megerősítését az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban bemutatott Eat This, Not That című cikk is tartalmazza. A szakértők csaknem 4,5 ezer felnőtt bevonásával végeztek vizsgálatot, és megállapították, hogy a heti több mint kétszeri csipszfogyasztás megduplázhatja a korai halálozás kockázatát. A tanulmány szerzői pedig a fokozott kockázat fő okaként nem a burgonyát, hanem az olajat jelölték meg, amelyben sütötték. A szakértők ugyanakkor nem találtak összefüggést a korai halálozás megnövekedett kockázata és a más módon főzött burgonya között.

Gyomorfájdalom

Mivel a zsírok lassabban emésztődnek, mint a szénhidrátok és a fehérjék, és több kalóriát tartalmaznak, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a csipsz sokkal tovább marad a gyomorban, mint az egészséges ételek. Az Ultrasound International Open című folyóiratban megjelent tanulmány szerint akár gyomorfájás is jelentkezhet. A sült ételek emésztésének egyéb mellékhatásai közé tartozik a hányinger, a hasmenés, a haspuffadás és a görcsök.

Az elme „elhomályosul”

Mivel a mélyhűtött ételeket hidrogénezett olajokban sütik, a csipszek magas transzzsírtartalmúak, amelyek növelik a rossz koleszterinszintet, és csökkentik a jót. Hosszú távon ez növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Egy 1600 idős japán ember bevonásával végzett, tízéves vizsgálat szerint, amelynek eredményeit a Neurology című folyóiratban tették közzé, azoknál az embereknél, akiknek a vérében magas volt a transzzsírok szintje, 75 százalékkal nagyobb volt a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. Ez az egyik oka annak, hogy a csipsz nem tartozik az agyat támogató, egészséges élelmiszerek közé.

Gyengülő immunrendszer

A Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a zsíros ételekkel való visszaélés befolyásolhatja a bélmikrobiomot, amelytől az emberi immunitás nagymértékben függ. A jótékony baktériumok száma csökken, a káros baktériumok száma pedig nő.

Megnő a szívroham és a stroke kockázata

Az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériuma és a Massachusetts-i Veteránok Epidemiológiai Kutató- és Információs Központja közös, csaknem 150 ezer idős ember bevonásával végzett vizsgálatot, amely kimutatta: az olajban sült ételek heti háromszori fogyasztása hét százalékkal, ha pedig mindennapos a fogyasztás, akkor 15 százalékkal növeli a szívroham és a stroke kockázatát. „Eredményeink dózisfüggő összefüggést bizonyítanak a sült ételek fogyasztása és a megbetegedések (szívkoszorúér-betegség) között” – állapították meg a kutatók.

Amikor az ételeket zsírban sütik, kalóriabombákká válnak. A The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a bő olajban sült ételek fogyasztása közvetlen kapcsolatban áll az elhízás kialakulásával.

Elolvasom a cikket