Hivatalba lépett Haiti átmeneti kormánya

MH/ MTI
2024. április 26. péntek. 8:47

Henry pénzügyminisztere, Michel Patrick Boisvert lesz az ideiglenes miniszterelnök, amíg az átmeneti tanács ki nem nevezi az új kormányfőt, a kabinetet és az ideiglenes választási tanácsot, amely előkészíti a feltételeket a választások megtartásához.

Regine Abraham, a tanács egyik tagja elmondta, a testület a biztonságra, az alkotmányreformról szóló társadalmi párbeszédre, a választások előkészítésére, az igazságszolgáltatás újjáépítésére és a gazdaságra fog összpontosítani.

A helyi média még a tanács beiktatásakor is házak felgyújtásáról és lövöldözésről számolt be a főváros központjában. Fotókat is közölt a Port-au-Prince fölé emelkedő sűrű füstoszlopokról, továbbá olyan videókat, amelyeken helyiek menekülnek.

A fegyveres bandák évek óta törekszenek kiterjeszteni elenőrzésüket a fővárosra és megbuktatni Henryt. Azóta, hogy a politikus a múlt hónapban lemondásra kötelezte magát, szélesebb körű „forradalomra” szólítottak fel.

A hét elején Jimmy „Barbeque” Cherizier bandavezér már az átmeneti tanács tagjait is figyelmeztette, „készüljenek fel”. A hétvégén hangfelvételek terjedtek a közösségi médiában, amelyeken Cherizier úgy tűnt, hogy arra utasítja katonáit, hogy válogatás nélkül gyújtsanak fel házakat Delmasban, a főváros elszegényedett részén, ahol ő maga is felnőtt.

Henry a múlt hónapban jelentette be, hogy távozik tisztségéből. Február végén hagyta el Haitit, hogy támogatást kérjen az ország fegyverhiányos rendőrségének, de Puerto Ricóban rekedt, amikor a bandák a főváros teljes átvételével fenyegetőztek, és nem engedték landolni a repülőgépét. Távollétében Boisvert töltötte be a megbízott miniszterelnöki tisztséget.

Az átmeneti kormány mandátuma 2026 februárjáig tart, és nem meghosszabbítható. Az új miniszterelnök vagy a tanácselnök kinevezésére nem tűztek ki időpontot.

Elolvasom a cikket