Kinek veszélyes jeges vizet inni a hőségben?

Dr. Mohan Kumar Singh, az indiai Gurugramban található Marengo Asia Hospitalban dolgozó orvos szerint a nagy mennyiségű jeges víz fogyasztása sokkot okozhat a szervezet bizonyos rendszereinek, különösen az emésztőrendszernek.

A jég átmenetileg a torokban lévő ereket is összeszűkítheti, amely torokfájást vagy irritációt okozhat.

Kinek kellene kerülnie a jeges italok fogyasztását?

A jég irritálhatja a torkot, és súlyosbíthatja a torokfájásban szenvedők állapotát. Tehát torokfájás, influenza vagy allergia esetén mindenképp kerülendő.

Yashika Dua szakértő, az indiai Artemis Light Hospitalban dolgozó táplálkozási tanácsadó elmondta: „A szakértők szerint a jeges víz fogyasztása, különösen étkezés után, fokozhatja a nyálkatermelést a torokban, amely ronthatja a megfázásos vagy allergiás emberek tüneteit.”

A jég hatására az erek összeszűkülhetnek, amely potenciálisan csökkenti a torok területének véráramlását, és így tovább tart a torokfájás gyógyulása.

A jég a torok izmainak megfeszülését is okozhatja, amely a torokfájós emberek számára nehezebbé és kényelmetlenebbé teszi a nyelést. Dua szerint a jég torokfájást, orrdugulást és más légúti fertőzéseket is okozhat.

Emésztési problémákkal küzdő embereknek nem ajánlatos a fogyasztása

Vinita Singh Rana, az indiai Apolo-kórház vezető dietetikusa elmondta: „A hideg víz fogyasztása által okozott érszűkület az emésztési folyamatot is megzavarhatja, gyomorgörcsöket okozva, megnehezítve az emésztést, amely hasi puffadáshoz, hasi fájdalomhoz és akár székrekedéshez is vezethet. Ezért az emésztési problémákkal küzdő embereknek kerülniük kell a jeges víz fogyasztását.”

Az arcüreggyulladásban vagy migrénben szenvedők is jobban teszik, ha kerülik

Dr. Rana szerint a hideg víz fogyasztása lehűtheti a gerincben lévő idegeket, amely hatással van az agyra, és fejfájáshoz vezet, különösen az arcüreggyulladásban vagy migrénben szenvedőknél.

Elolvasom a cikket