Pekingből jelenti munkatársunk: Hszi Csin-ping fogadta az amerikai külügyminisztert

Brém-Nagy Márton
2024. április 26. péntek. 15:26

Pénteken a nagy népi gyűlés csarnokában fogadta Hszi Csin-ping kínai elnök Antony Blinken amerikai külügyminisztert, aki három napos hivatalos látogatásra érkezett az országba, egy éven belül immáron másodjára.

A sajtóközlés szerint Hszi Csin-ping a találkozón elmondta, a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 45. évfordulóját, amely idő alatt a két ország kapcsolata sok mindent megélt. Ennek fényében a kínai elnök egyúttal kiemelte: a két országnak partnerként kell együttműködnie, nem pedig szemben álló felekként. A kínai elnök emellett hangsúlyozta azt is, hogy a két országnak nem szabad egy rosszindulatú versengésbe kezdenie, hiszen Kína már számtalanszor egyértelművé tette, hogy a világ elég nagy mind két nagyhatalom számára.

„Kína boldogan lát egy magabiztos, nyitott, fejlődő és virágzó Amerikai Egyesült Államokat. Csak remélni merjük, hogy az Egyesült Államok szintén pozitív fényben tekint Kína fejlődésére” – emelte ki az elnök. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy kapcsolatok fejlesztéséhez, a kölcsönös tisztelet és a kölcsönösen gyümölcsöző együttműködések fenntartásához elengedhetetlen, hogy az Egyesült Államok állja a szavát.

Blinken egyébként nem csak a kínai elnökkel, de hivatali partnerével, Vang Jivel is találkozott, aki azonban az elnöknél keményebben fogalmazott a tárgyalások alatt és figyelmeztette partnerét, hogy az Egyesült Államoknak továbbra is el kell kerülnie, hogy vörös vonalra lépjen. A külügyminiszter ezzel feltehetőleg a Tajvan kérdésére utalt, ami továbbra is feszültség a két nagyhatalom viszonyában, miután Kína a szigetet az anyaország elidegeníthetetlen részének tekinti.

Vang Ji emellett kijelentette, a két országnak el kell döntenie, hogy folytatja-e a konstruktív együttműködést, vagy pedig engedi az amerikai-kínai kapcsolatokat egy lefelé húzó spirálba zuhanni.

Antony Blinken a találkozót konstruktívnak nevezte és kiemelte, az Amerikai Egyesült Államok továbbra is kész a két ország kommunikációjának a fenntartására, valamint hangsúlyozta, mind két fél felelőssége, hogy konfliktusaikat egyértelműen kommunikálják.

Az amerikai külügyminiszter egyúttal örvendetesnek nevezte, hogy a két ország helyreállította a hadseregei közti kommunikációt, ahogy azt is, hogy a két fél közösen lép fel a kábítószerkereskedelm ellen, valamint együttműködik a mesterséges intelligencia jövőjéről való gondolkodásban. Utóbbi kapcsán a találkozó után a sajtónak nyilatkozva az amerikai külügyminiszter elárulta, a két ország az elkövetkezendő hetekben tanácskozást tart majd a mesterséges intelligencia kockázatai kapcsán.

Antony Blinken Pekingi útja egyébként az első magas rangú találkozó azóta, hogy Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok Elnöke tavaly novemberben San Franciscoban fogadna Hszi Csin-ping kínai elnököt. A látogatásra azonban ezúttal a TikTok kérdése vetett árnyékot, hiszen Joe Biden amerikai elnök szerdán írta alá azt a törvényjavaslatot, ami akár a közösségi oldal teljes betiltásához is vezethet az Egyesült Államokban, amennyiben a platform kínai tulajdonosa a ByteDance nem adja el részesedését, ami ellen Peking már korábban is tiltakozott.

Elolvasom a cikket