Szappan vagy tusfürdő

Kaufmann Angéla
2024. április 28. vasárnap. 4:11

Szappan és tusfürdő: mi is a különbség?

A szappanok és a tusfürdők tisztítóanyagokból állnak, és mindkét termék célja a szennyeződések és zsírok eltávolítása a bőrről. Mindazonáltal mindegyik termék létrehozásának folyamata eltérő. A folyékony szappanok és tusfürdők nem igénylik ugyanazt a gyártási folyamatot, mint a szilárd szappanok, és általában egy kicsit enyhébbek és nem olyan intenzív hatásúak. A tusfürdők vizet is tartalmaznak, így nem olyan koncentráltak.

A szappan előnyei és hátrányai

A szappan egyik legnagyobb értéke, hogy formulája vízmentes. Mivel a szappan nem tartalmaz vizet, kevésbé valószínű, hogy baktériumokat szaporít (kivéve, ha nem megfelelően tárolják vízben), és ezért kevés vagy semmilyen tartósítószer nem szükséges a készítményben. Még egy plusz? A szappanok kevesebb csomagolást igényelnek.

Ez környezetbarátabb megoldássá teszi, és könnyen tárolható.

A másik oldalon a szappannal kapcsolatos egyik gond az, hogy magasabb a pH-ja. A test olyan szappannal történő mosása, amelynek pH-ja magasabb, mint a bőré, kiszáradást okozhat néhány embernek, különösen az érzékeny bőrűek számára. Fontos azonban megjegyezni, hogy sok mai szappan termék tartalmaz olajokat és hidratálószereket, hogy megpróbálja ezt ellensúlyozni.

Ezen túlmenően sok szappan arról híres, hogy maradékot hagy maga után. A szappanokról ismert, hogy maradványokat hagyhatnak a bőrön, vagy nyálkásodást hoznak létre a fürdőszoba felületein, amit egyesek kellemetlennek találnak.

A tusfürdő előnyei és hátrányai

A legtöbb ember szereti, ahogyan a tusfürdő kezeli a bőrét. Gyakran gyengéd, nyugtató és hidratáló összetevőket tartalmaznak. Némelyik még lágyítószereket és ceramidokat is, hogy a bőr puhává váljon anélkül, hogy megzavarná a bőr védőrétegét vagy a természetes zsírokat.

A szappanokhoz képest a tusfürdők valamivel higiénikusabbak, mivel tubusokban vagy palackokban vannak elhelyezve. Ez biztosítja, hogy a formula ne kerüljön kapcsolatba vízzel vagy más elemekkel, és potenciálisan baktériumokat szaporítson. A szappantól eltérően a tusfürdők pH-ja a formálás és a gyártás során is testreszabható.

A folyékony tusfürdők egyik hátránya, hogy nem lehet megkerülni a műanyag csomagolást. Annak ellenére, hogy sok márka újrahasznosított csomagolást használ (vagy újrahasznosíthatóvá teszi a csomagolását), ez továbbra is hulladékot okoz a környezet számára. A másik különbség az, hogy a tusfürdők tartósítószert igényelnek, hogy megakadályozzák a penészedést, ami kevésbé lehet optimális, ha „tisztább” terméket keres.

Mikor használjunk szappant vagy tusfürdőt

Ha a bőre érzékeny vagy könnyen irritálható, akkor a szappan használata előnyösebb lehet számára. A szappanok jellemzően mentesek az esetlegesen irritáló összetevőktől, így kisebb az allergia kockázata.

Ha bőre hihetetlenül száraz, vagy azt veszi észre, hogy hámlónak, érdesnek vagy viszketőnek érzi, egy tusfürdő jobban megfelelhet az Ön igényeinek. A folyékony tusfürdők általában jobban hidratálják és megnyugtatják a bőrt. Gyakran a krónikus betegségekben, például ekcémában vagy aknéban szenvedők számára a legjobb választás, mivel hatásos, aktív összetevőkkel is összeállíthatók a probléma enyhítésére. A legtöbb tusfürdőt úgy alakították ki, hogy olyan gyengéd legyen, amennyire a bőrének szüksége van.

Elolvasom a cikket