A 2-es típusú cukorbetegséget az alváshiány váltja ki?

Életünk egyre zsúfoltabb, a 24 órás nap „csak” 24 óra, és ez egyeseknek nem elég idő arra, hogy mindent elintézzenek. Ennek következtében gyakran feláldozunk néhány éjszakai órát. Kiderült, hogy ez egy komoly hiba, amely hosszú távon kihathat az egészségünkre. Minden egyes „elvett” alvásóra egy lépés a veszélyes betegségek kialakulása felé.

A University of Technology Sydney kutatói a UK Biobank, az egészségügyi és orvosi kutatások globális forrásának adatait elemezték. Elemeztek 247 867 felnőtt esetet, és egy évtizeden át követték nyomon az egészségi állapotukat, miközben az alvás időtartama és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti kapcsolatot próbálták megérteni, és a JAMA Network Open című folyóiratban közzétett eredmények megdöbbentők voltak.

A vizsgálatban résztvevőket arról kérdezték, hogy átlagosan mennyi időt töltenek alvással. A 7-8 órát tekintették normális, „egészséges” értéknek. A rövid alvásidőt három kategóriába sorolták: enyhe (6 óra), közepes (5 óra) és extrém (3-4 óra). Az ausztrál kutatók az alvási adatokat az alanyok étrendjére vonatkozó információkkal együtt elemezték.

Az utánkövetés során a résztvevők mintegy 3,2 százalékánál diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget. Kiderült, hogy azoknál, akik még jól is étkeztek, de éjszakánként hat óránál kevesebbet aludtak, nagyobb valószínűséggel alakult ki prediabétesz, végül pedig maga a cukorbetegség. Hogy mennyire? Öt óra alvás 16 százalékkal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, míg három-négy óra alvás 41 százalékra emeli ezt a számot.

Ez azt jelentené, hogy azok, akik fele annyit alszanak, mint az ajánlott átlag, több mint 40 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek. Az alvás elvételével és a munkára vagy szabadidőre szánt idő növelésével valószínűleg életévek is elvesznek (az esetleges betegségek miatt). Érdemes elgondolkodni egy ilyen „üzlet” árán, amikor legközelebb úgy döntünk, hogy egy egész heti kemény munka után inkább bulizni megyünk, mint lefeküdni.

Nem ismerjük a pontos okokat, hogy a kevesebbet alvó embereknél miért magasabb a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Korábbi tanulmányok azonban kimutatták, hogy az alváshiányos emberek vérében gyakran emelkedik a gyulladásos markerek és a szabad zsírsavak szintje, ami rontja az inzulinérzékenységet, ami inzulinrezisztenciához vezet. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nehezen tudja megfelelően használni az inzulint a vércukorszint szabályozására, ami növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Ráadásul azoknál, akik nem alszanak eleget, és azoknál, akik rendszertelenül alszanak (például a váltott műszakban dolgozóknál), a szervezet természetes ritmusa, az úgynevezett napszakos ritmus megzavarodik. Ez megzavarhatja az olyan hormonok termelését, mint a kortizol, a glükagon és a növekedési hormonok. Ezek a hormonok a nap folyamán szabadulnak fel, hogy kielégítsék a szervezet változó energiaszükségletét, és általában fenntartják a vércukorszint egyensúlyát. Ha ezek sérülnek, az csökkentheti a szervezet azon képességét, hogy a nap előrehaladtával kezelje a glükózt. Ezek és más tényezők hozzájárulhatnak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatához, amelyet azoknál az embereknél figyelnek meg, akik hat óránál kevesebbet alszanak.

Elolvasom a cikket