Agyvérzéshez is vezethet a visszatartott tüsszentés

Előfordulhat, hogy zsúfolt helyen, egy másik emberrel való beszélgetés közben, vagy más, nem túl szerencsés helyzetben kell tüsszentenünk. Ilyenkor sokan éreznek késztetést arra, hogy visszatartsák azt. A kutatások szerint azonban a tüsszentés elfojtása veszélyes lehet az egészségre, sőt súlyos szövődményeket okozhat – írja a Healthline, számol be a hazipatika.hu.

A tüsszentés hasznos, hiszen így igyekszik a szervezet megszabadulni a baktériumoktól, szennyeződésektől, portól, penésztől, pollentől vagy éppen füsttől, ezzel megelőzve a betegségeket, sérüléseket.

Egy tüsszentés akár 160 km/órás sebességgel is kilökheti a nyálkacseppeket az orrból, annak visszatartása azonban nagymértékben megnöveli a légzőrendszerben lévő nyomást, körülbelül 5-24-szeresére, mint amit maga a tüsszentés okoz. A szakértők szerint ennek a plusznyomásnak a benntartása potenciális sérüléseket okozhat, ezek:

  1. Megrepedt dobhártya: ez a legtöbb esetben kezelés nélkül néhány hét alatt meggyógyul, bár egyes esetekben akár műtétre is szükség lehet.
  2. Középfülgyulladás: a baktériumok a középfülbe jutva fertőzést okozhatnak.
  3. Bevérzett szem, sérült erek az orrban vagy a dobhártyában: a megnövekedett nyomás hatására az erek megrepedhetnek.
  4. A rekeszizom sérülése: a nyomás alatt lévő levegő beszorulhat a rekeszizomba. Ez azonnali kórházi kezelést igényel.
  5. Aneurizma, vagyis egy agyi ér megrepedése, ami agyvérzéshez is vezethet.
  6. Törött bordák: leginkább időseknél fordulhat elő.

Elolvasom a cikket