Ebben az időpontban érdemes bevenni a vitaminokat a szakértő szerint

Kaufmann Angéla
2024. április 28. vasárnap. 10:02

Ha egy vitamin fogyasztásának elkezdését fontolgatja, íme, ezt tanácsolják a szakértők, beleértve a vitaminbevitel legjobb időpontját.

Szükséges multivitamint szedni?

Suman Agarwal táplálkozási szakértő szerint a multivitamin bármely életkorban hasznos lehet. „Akinek a vitamin- és ásványianyag-szükségletét nem elégíti ki a rendszeres étkezés, konzultáljon orvosával, és fontolja meg a napi multivitamin bevitelét” – mondja.

Dr. Vishakha Shivdasani rámutat, hogy a különböző vitaminok kulcsfontosságúak az élet bizonyos szakaszaiban. „Például a terhes nőknek folsavra és vasra van szükségük; a nőknek vasra van szükségük a menstruáció során; a vegetáriánusok leggyakrabban B12-hiányban szenvednek; ha idősebb, akkor szüksége lehet kalciumra, és a lakosság nagy részének D-vitaminra van szüksége.”

Mit kell tartalmaznia a multivitaminoknak?

Agarwal szerint a multivitaminoknak tartalmazniuk kell az összes B-komplex vitamint, hogy megerősítsék azokat a tápanyagokat, amelyek jellemzően kimerültek modern életmódunk és étrendünk következtében. Kiemeli a nyomelemek, például a cink, a szelén, a vas és a kalcium, valamint a zsírban oldódó vitaminok, például az A-, D- és E-vitamin előnyeit is. Hasznos lehet az antioxidánsok, például a likopin és az asztaxantin is.

Multivitaminok, amelyeket érdemes párosítani

A vas és a C-vitamin jól működik együtt: a C-vitamin vassal együtt fogyasztva fokozza annak felszívódását. A kalcium, a magnézium, a D-vitamin és a K2 szinergikusan működik a csontok egészségéért.

Mikor a legjobb vitamint szedni?

C-vitamin: Reggeli után.

Omega-3, mint a halolaj: Ebéd után. Az Omega-3 étkezés közben történő bevétele javíthatja a felszívódást és csökkentheti a kellemetlen mellékhatásokat.

Vas: A vas éhgyomorra szívódik fel a legjobban, ezért legalább egy órával étkezés előtt vagy két órával étkezés után vegye be.

B-komplex: Ügyeljen arra, hogy a nap első felében fogyassza. Néhány embernél ébrenlétet okozhat, ha a nap folyamán veszik be.

Kalcium: A legjobban táplálékkal szívódik fel – különösen olyan ételekkel, amelyek gazdagok D-vitaminban, ami elősegíti a kalcium felszívódását.

Magnézium: Legjobb 15 perccel lefekvés előtt bevenni a jobb alvás és ellazulás érdekében.

Elolvasom a cikket