Egészséges e a koffeinmentes kávé?

A koffeinmentes kávé az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódít, különösen azok körében, akiknek korlátozniuk kell a koffeinbevitelüket. Érdemes megjegyezni, hogy ezek közé tartoznak a terhes nők, a magas vérnyomásban, alvászavarokban szenvedők, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben és szívhibákban szenvedők.

Bár sokan teljes mértékben megbíznak a koffeinmentes kávéban, egy aktivistákból álló csoport petíciót nyújtott be az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalhoz (FDA), követelve, hogy szüntessék be a koffeinmentes kávék értékesítését. Ez ugyanis olyan szerves anyagokat használ, amelyek az aktivisták szerint rákot okozhatnak. A célpont a metilén-klorid.

A beadványban az Environmental Defence Fund azt állítja, hogy a metilén-klorid élelmiszerekben való engedélyezésével az FDA „figyelmen kívül hagyta” a Delaney-záradékot, amely tiltja az olyan élelmiszer-adalékanyagokat, amelyek rákot okoznak vagy idéznek elő az emberekben, illetve állatokban.

Hogyan készül a koffeinmentes kávé?

A koffeinmentes kávé története a 19. századig nyúlik vissza, amikor Johann Wolfgang Goethe német költőt a kávé kapcsán érdekelte az álmatlanság problémája.

Egy újabb álmatlan éjszaka után barátjához és vegyészéhez, Friedlieb Ferdinand Runge-hoz fordult segítségért. Bár az ő tudományos munkája vezetett a koffein kávébabból történő izolálásához, a koffein ipari eltávolításának módszerét 1905-ben Ludwig Roselius szabadalmaztatta. Sajnos az általa használt benzol mérgezőnek bizonyult.

Napjainkban a koffeinmentes kávé előállításának három fő módszere létezik: a CO₂, a vízalapú és a szerves vegyületek felhasználása.

Európában a legnépszerűbbek közé tartozik az utóbbi, amely metilén-kloridot és etil-acetátot használ. Ez az eljárás hatékonyan távolítja el a koffeint, miközben megőrzi a kávé ízét és aromáját.

A koffeinmentes kávé európai módszerrel történő előállítása több lépést foglal magában, többek között a kávébabok gőzzel történő lágyítását, majd egy oldószerbe – metilén-kloridba – való áztatását. A kávéban lévő metilén-klorid határértéke 2 mg/kg kávé. Ezt az anyagot hivatalosan tesztelték és kis mennyiségben engedélyezték az élelmiszerekben való felhasználásra.

A metilén-klorid, más néven diklórmetán egy olyan kémiai vegyület, amelyet a kávéból való koffein eltávolításán kívül másra is használnak. Gyakran megtalálható körömlakklemosókban, festékoldókban, fémtisztítószerekben és gyógyszerekben.

Bár nem hangzik biztatóan, az Amerikai Kémiai Társaság szerint a koffeinmentes kávéban lévő metilén-klorid elfogadható mennyisége az egészségre nézve biztonságos.

Minden olyan élelmiszeripari termék, amely a megállapított határértékek feletti metilén-klorid-maradékot tartalmaz, nem kerülhet forgalomba vagy fogyasztásra – közölte az FDA szóvivője a CNN-nek küldött e-mailben.

A Nemzeti Kávészövetség elnök-vezérigazgatója, William Murray álláspontja szerint az európai forrásból származó koffeinmentes kávé betiltása a tudományos eredmények fényében indokolatlan lenne, sőt káros a lakosságra nézve.

Elolvasom a cikket