A pitypang rendkívül erős méregtelenítő, és vízhajtó növény, érdemes tehát diétánkba is beépítenünk. A benne lévő keserű anyagok élénkítik a máj működését, felgyorsítják a méregtelenítést, és gyógyítják a gyomrot. Reumás és köszvényes panaszokra is tanácsos kipróbálni. Természetgyógyászok a pitypang összes részét használják, étkezési célra viszont zsenge levelei a legalkalmasabbak – például salátákba keverve. Tavasztól szedhetjük bátran, de igyekezzünk autóforgalomtól távol eső, tiszta területről gyűjtögetni – írja a Diéta és Fitnesz.
Így készítse el!
Főzelékként, teaként, püréként, párolva vagy nyersen salátaként is fogyaszthatja, de ha még csak ismerkedik a kissé kesernyés ízzel, próbálja ki az édes pitypangmézet! Gyűjtsön 250-300 darab virágot, csípje le róluk a szárakat, majd a fejeket tegye fel főni két felkarikázott citrommal és másfél liter vízzel. Egy órán át főzze alacsony lángon, majd szűrje le, és adjon hozzá egy kiló cukrot, forralja fel ismét, és főzze még fél órán át. Befőttesüvegekbe töltve és dunsztba téve sokáig eláll, és meglepőn finom mézíze van – innen ered a neve is. Arra azonban figyeljen, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget ne fogyasszon belőle. Ha pedig emésztőrendszeri problémái vannak, vagy még sosem próbálta ki a pitypangot semmilyen formában, előbb kérje ki a háziorvosa véleményét.