Macron a francia atomfegyverekkel tartaná távol az oroszokat

A közös uniós védelmi stratégia, amelynek kulcsfontosságú elemei a francia atomfegyverek, lehetővé teszi az Európában elvárt biztonsági garanciák kiépítését, valamint az Oroszországgal való szomszédsági kapcsolatok kiépítését – mondta Emmanuel Macron francia elnök a Sorbonne-on tartott beszédében, amelyet az elnök hivatalos beszámolója alapján az X-en közvetítettek, írta meg a ria.ru.

Az államfő a „szilárd európai védelem” stratégiai koncepciójának megalkotására szólított fel.

Macron szerint Franciaország nukleáris képességei a védelmi stratégia középpontjában állnak, és Európa védelmének „kulcselemeként” működnek. Az elnök szerint ennek köszönhetően Párizs képes megteremteni azokat a biztonsági garanciákat, amelyekre Franciaország „minden európai partnere” számít.

Macron szerint ez megteremti a közös védelem, valamint a biztonsági garanciák alapját, és ezt követően építi az Oroszországgal való kapcsolatokat.
Macron elmondta, hogy a következő hónapokban „minden partnert felkér egy európai védelmi kezdeményezés kialakítására, amelyhez aztán tényleges képességeket adunk: légvédelem, mélységi csapások”, megjegyezve, hogy Franciaország célja, hogy „hadserege a leghatékonyabb legyen Európában”.

Elolvasom a cikket