Medvegyev üzent Amerikának

Oroszország válasza Washington vagyonelkobzására csak aszimmetrikus lehet, és nem az, hogy kevésbé fájdalmas lesz – írta Telegram-csatornáján Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

„Nyilvánvalóan nem fogunk tudni teljesen szimmetrikus választ adni. <…> Az ok világos – nem rendelkezünk jelentős mennyiségű amerikai állami tulajdonnal, beleértve a pénzt, jogokat és egyéb eszközöket” – írta Medvegyev.

Felvetette, hogy Oroszország lefoglalhatja az orosz fennhatóság alatt álló magántulajdont. Lehet szó pénzről, ingatlanról, természetbeni ingóságokról, vagyoni jogokról.

A Biztonsági Tanács elnökhelyettese elismerte, hogy ezek nehéz döntések lehetnek, mivel a magánszemélyek általában befektetők az orosz gazdaságban, és garantált a magántulajdonjogok sérthetetlensége.

„De megtörtént a váratlan – az államuk hibrid háborút hirdetett ellenünk, beleértve a jogi és az igazságszolgáltatást is” – írta Medvegyev.

Megjegyezte, hogy az orosz törvények tartalmaznak egy lehetséges választ a vagyonelkobzásra. Az úgynevezett retorziókról van szó – ezek olyan megtorló jellegű korlátozások, amelyeket a kormány bevezethet azon országok állampolgárainak és jogi személyeinek vagyoni és személyes nem vagyoni jogaira, amelyek megfelelő korlátozásokat vezettek be az orosz magánszemélyekkel és jogi személyekkel szemben.

Medvegyev javasolta e szabály kiterjesztését, mivel az orosz vagyon elkobzása lényegében a tulajdonjogok megszűnését jelenti.

Joe Biden amerikai elnök szerdán aláírta azt a törvényt, amely felhatalmazza az elnököt arra, hogy az Egyesült Államokban lévő orosz vagyontárgyakat elkobozhassa Ukrajna újjáépítésének elősegítése érdekében. Az úgynevezett REPO-törvény feljogosítja az elnököt, hogy kongresszusi jóváhagyás nélkül dönthessen az Egyesült Államokban lévő orosz vagyon elkobzásáról.

Elolvasom a cikket