Megoldódott a 20 ember halálát okozó „Tutanhamon átka” rejtély

MH
2024. április 28. vasárnap. 20:54

„A tanulmány megállapította, hogy a régészek halálának oka az uránt tartalmazó természetes elemek és a szándékosan lezárt páncélteremben elhelyezett mérgező hulladékok okozta sugárfertőzés volt. A sír valóban »el volt átkozva«, de biológiai módszerekkel, nem pedig természetfeletti módon, ahogy azt néhány ókori egyiptológus feltételezi” – áll a kiadványban.

Mint a tanulmányban megjegyzik, nemcsak Tutanhamon sírjában, hanem az Óbirodalom (Kr. e. 2700 – 2200) sírjainak romjainál, két gízai helyszínen és több szakkarai földalatti sírban is magas sugárzási szintet mértek, ahol radioaktív gáz radont találtak.

Tutanhamon sírját Howard Carter angol felfedező találta meg 1922-ben. Ő 1939-ben halt meg szívrohamban. A tudós sokáig küzdött Hodgkin-limfómával, amelyet feltehetően sugárfertőzés okozott. Az ásatás szponzora, Lord Carnavorn is elhunyt. Ő volt az elsők között, aki belépett a sírba, és öt hónappal később vérmérgezésben halt meg.

Az ásatásban részt vevő többi ember később fulladás, agyvérzés, cukorbetegség, szívelégtelenség, tüdőgyulladás, mérgezés, malária és röntgensugárzás következtében halt meg.

Elolvasom a cikket