Miért kukorékolnak a kakasok?

Magyar Tibor
2024. április 29. hétfő. 4:57

Egészen a közelmúltig sokan azt feltételezték, hogy a kakasok a hajnalhasadásra válaszul kukorékolnak. Valójában sok kakas már néhány órával a hajnalhasadás előtt hallatja a hangját. Egy 2013-as tanulmány szerint 23,8 órás átlagos belső cirkadián ritmusú órával rendelkeznek, és a kijelölt időpontban kezdenek el kukorékolni. Ez segít megmagyarázni, hogy a kakasok miért kezdenek már napkelte előtt.

A kakas a napfényre reagálva is kukorékol, és az emberek hajlamosak észrevenni ezt a különleges időpontot, mivel mi is éppen akkor kezdünk felébredni a mély álomból.

Valószínűleg azért találjuk idegesítőnek, mert legszívesebben visszaaludnánk néhány órára.

A kukorékolás célja az erőfitogtatás. A kakas ezzel jelzi a világ és a többi kakas számára, hogy ő az úr a háznál. Így hát a kukorékolás a dominanciát és a hely megjelölését szolgálja. Ezt pedig már kora reggel közölni akarják, hogy mindenki tudja, mire számíthat a nap további részében.

Egyes kakasok bizonyos zajokra, például egy autó vagy traktor beindulására is kukorékolnak – talán ezzel figyelmeztetik a potenciális riválist, hogy tartsa magát távol a területüktől.

Az elméletek szerint a reggeli kukorékolást a kakasok tesztoszteronszintjének megugrása indítja el. A kakas reggel és kora este a legaktívabb szexuálisan. Mindkét időpontban általában gyakrabban hallani kukorékolást.

Néhány kakas azután is kukorékol, hogy a tyúk tojást rakott. Egyes elméletek szerint ez egy módja annak, hogy tudassa a vetélytársakkal, hogy a tyúkjai termékenyek, és ő is az.

Egy másik elképzelés, amely már egy ideje kering a köztudatban, az, hogy a kukorékolás a kakasok közötti versengés.

Ha egynél több kakas van az állományban, akkor a kukorékolásnak meghatározott sorrendje van. A főkakasnak kell először kukorékolnia. Ezután a kakasok kukorékolási sorrendje határozza meg, hogy ki kukorékoljon legközelebb, és így tovább a sorban, amíg mindannyian be nem fejezik.

A soron kívül kukorékoló madarat a főkakas határozottan a helyére teszi. Ha a vezető kakas öreg, beteg vagy gyenge, egy fiatalabb kakas kihívja, és harcra kerül sor.

A kakas kukorékolása valójában nem is olyan hangos. Decibelben kifejezve egy ugató kutyával van egy szinten, körülbelül 90 decibel.

Elolvasom a cikket