Nairobiban nagy pusztítást okoznak az áradások

Az ENSZ szerint legalább 32 ember életét vesztette, és több mint 40 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat az esőzések és áradások miatt. Edwin Sifuna, aki Nairobi megyét felügyeli, olyan felvételeket tett közzé, amelyeken az egész környéket elárasztotta a víz. A felvételen látható, ahogy a lakók az otthonaik tetején rekedtek.

„A helyzet Nairobiban szélsőséges szintre eszkalálódott. A megyei kormány minden erőfeszítése ellenére egyértelműen túlterhelt. Minden nemzeti sürgősségi szolgálatot mozgósítani kell, hogy életeket menthessünk” – mondta.

Nairobiban és a közeli területeken több százan maradtak árvíz sújtotta területen a heves esőzéseket követően. A helyi média arról számolt be, hogy a Mathare nyomornegyed lakói a háztetőkön voltak kénytelenek aludni.

A nagyobb autópályákat elöntötte az árvíz, ami országszerte forgalmi dugókat okozott.

„A város megállt, mert a legtöbb utat elöntötte a víz” – mondta Kelvin Mwangi Uber-sofőr az AFP hírügynökségnek Nairobiban.

Burundiban csaknem 100 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására, míg Tanzániában legalább 58 ember halt meg. A heves esőzések egyik legnagyobb okozója Kelet-Afrikában az Indiai-óceáni Dipol (IOD).

Az IOD – amelyet gyakran „indiai nínónak” neveznek, mert hasonlít a csendes-óceáni megfelelőjéhez – az Indiai-óceán ellentétes részein a tengerfelszín hőmérsékletének különbségére utal.

Pozitív fázisban az Indiai-óceán nyugati részének vize sokkal melegebb a normálisnál, és ez az El Niñótól függetlenül hevesebb esőzéseket hozhat.

Az egyik legerősebb pozitív IOD-mintázat 1997-ben és 1998-ban egybeesett az egyik legerősebb El Niño-mintázattal, és súlyos áradásokról számoltak be. Ezek több mint hatezer halálos áldozatot követeltek a régió öt országában.

Elolvasom a cikket