Ne csúszkálj az értékes banánhéjon

Több mint száz éve hallhatjuk Márkus Alférd, Békeffy István slágerét, amelynek szövege szerint: „Oly jól csúszik ez a banánhéj,
Együtt csúszni ezen babám, kéj…”

A kertészeti kutatások azonban kimutatták, hogy a banánhéj nem csak csúszik, hanem a növények számára fontos tápanyagokat tartalmaz, például káliumot is, amely segíthet a növényeknek a betegségek elleni küzdelemben, miközben több gyümölcsöt vagy virágot teremnek.

Felhasználásuk legegyszerűbb módja, ha a növények köré, a talajra tesszük a banán héját, amely fokozatosan lebomlik. Különösen hasznos lehet az újonnan ültetett, vagy öreg rózsák töve köré tenni, mert ez plusz tápanyagot jelent számukra. A héj feldarabolásával gyorsítani lehet a lebontását, ebben az esetben elegendő a kisebb darabokat közvetlenül a talajra szórni.

Egyszerűen készíthetünk a banánhéjból folyékony műtrágyát, amely egyszerű módja annak, hogy a tápanyagokat közvetlenül a talajba juttassuk. A már érett banán héját tegyük egy vízzel teli befőttes üvegbe, és két napig áztassuk benne. Szedjük ki a héját a vízből, majd az oldattal locsoljuk meg a szobanövényeket, amelyeket a tápanyag felerősít, és segíti a növekedésüket, virágzásukat.

Különösen a paprika, rózsa, orchidea és paradicsom, valamint más virágzó és termő növények számára hatékony a banánhéj tápoldat. Az orchideák gondozásában például megakadályozza, hogy a bimbók bebarnuljanak.

Hatékony megoldás a banánhéjt a komposztálóba dobni, amelyben a természetes lebontás felszabadítja a kalciumot, magnéziumot, ként, káliumot és foszfort a növényi keverékbe, ezzel elősegíti az organikus újrahasznosítást.

Bármennyire hihetetlen, de a banánhéját védekezésre is használhatjuk.

„Természetes édességüknek és a bennük lévő olajoknak köszönhetően a banánhéjak természetes kártevőriasztóként működhetnek, különösen a rovarok számára. Apró banánhéjdarabokat kell a levéltetvekre hajlamos növények köré helyeznie, hogy távol tartsa a kártevőket. S hagymák ellen is hatékony lehet. Sőt héjban lévő poliszacharidok miatt házilag is használható poloskacsípés ellen, mert csökkenti a duzzanatot és a gyulladást” – magyarázta Petar Ivanov angol kertész a BBC-nek.

Ebből az összeállításból is kiderül, hogy jobb ha nem csúszkálunk a „babánkkal” a banánhéjon, hanem hasznosítjuk azt. S mivel ráadásul ingyen van, nagyon megéri!

Elolvasom a cikket