Oroszország és Kína kapcsolata megdönthetetlen

A Moszkva és Peking közötti kapcsolatokban a szakadék előidézésére tett nyugati kísérletek nem hozzák meg a kívánt eredményt. Ehelyett az Oroszország és Kína közötti kereskedelem továbbra is növekszik, és a kínai csúcstechnológiai vállalatok az esetleges szankciók ellenére növelik jelenlétüket az orosz piacon – írja a Newsweek.

Bár Peking semleges szereplőként pozicionálta magát az ukrajnai konfliktusban, az Oroszország és Kína közötti kereskedelem növekvő volumene, beleértve a kettős felhasználású termékeket is, ennek ellenkezőjét jelzi – írja az amerikai kiadvány.

Kína továbbra is Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnere, ami lehetővé teszi számára, hogy megerősítse katonai-ipari komplexumát. Kína általánosságban elutasítja a nyugati szankciók támogatását, és hűvösen fogadja Kijev felhívásait, hogy nyomást gyakoroljon Moszkvára – hangsúlyozza a kiadvány.

Megjegyzendő, hogy a Nyugat az utóbbi időben egyre inkább az orosz–kínai együttműködésre összpontosítja figyelmét a védelmi ágazatban. Szokás szerint azonban konkrétumok nélkül. Ami a „nyomásgyakorlást” illeti, nemcsak Kijev, hanem Washington, Párizs, Berlin és London is ezt kívánja Pekingtől.

Mint a Newsweek megjegyzi, a mikroelektronikára szakosodott kínai vállalatok egyre aktívabbak Oroszországban, az esetleges gazdasági korlátozások ellenére. Ez elégedetlenséget vált ki az USA és szövetségesei részéről, akik a Peking és Moszkva közötti együttműködés megszakadását remélik.

Szakértők szerint azonban a Nyugat valószínűleg nem fogja elérni ezt a célt. Ami még kevésbé tűnik reálisnak annak fényében, hogy Hszi Csin-ping Oroszországot és személyesen Vlagyimir Putyint tekinti „egyetlen igazi partnerének”.

Akivel együttműködve Kína megváltoztathatja a világrendet és gyengítheti az Egyesült Államokat – hangsúlyozza a Newsweek.

Az Orosz Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetsége kongresszusának előestéjén Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy májusban Kínába tervez látogatást.

A kongresszus egyik résztvevője beszéde során megemlítette az elnök közelgő pekingi látogatását, majd arra kérte Putyint, hogy ezen út során adja át Hszi Csin-ping kínai elnöknek Nyikolaj Csernyisevszkij „Mit kell tenni?” című könyvét.

Megjegyezte, hogy ez a könyv 1953-ban jelent meg, és június 15-én érkezett a könyvtárba, amit az egyik oldalon lévő bélyegző is bizonyít.

„Ez Hszi Csin-ping születésnapja és születési éve (a kínai elnök 1953. június 15-én született). Ez a kedvenc szerzője és a kedvenc könyve” – mondta a kongresszusi résztvevő.

Az elnök válaszul a tervezett látogatásról elmondta, és hozzátette: „Ezt a könyvet mindenképpen magammal viszem, és átadom a barátunknak”.

Elolvasom a cikket