Atomfegyvereket telepíthetnek Lengyelországba

A lengyel elnöki tisztséget betöltő Andrzej Duda elmondta, hogy az ország többször is tárgyalt Amerikával az amerikai atomfegyvereknek a köztársaság területén történő tárolásáról a NATO nukleáris megosztási projektjének keretében. Hangsúlyozta, hogy Varsó szükség esetén belemenne ebbe. Erről a Fakt című lap számolt be – írta meg a pravda.ru.

Duda elmondta, hogy a nukleáris fegyverek elhelyezésének témája már jó ideje szerepel a Lengyelország és Amerika közötti tárgyalásokon. És többször is kijelentette, hogy az ország készen áll erre a lépésre.

Emlékeztetnek arra, hogy korábban Jacek Severa, aki Lengyelországban a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetői posztját tölti be, nem válaszolt a Rzeczpospolita című lap kérdésére, hogy a köztársaság beleegyezik-e az amerikai atomfegyverek befogadásába.

Korábban úgy tudták, hogy a lengyel hatóságok készek beleegyezni egy ilyen megállapodásba, 2023 őszéig. Duda akkor azt mondta, hogy Varsó egyelőre nem akarja végrehajtani a nukleáris megosztási programot és a nukleáris fegyverek köztársasági elhelyezését.

Elolvasom a cikket