Az európaiakat nem kell feláldozni a háború miatt

Oroszország Ukrajna elleni háborúja nem ér véget hamarosan, és az Európai Unió a háború végéig támogatja Ukrajnát, de európaiak nem fognak meghalni Donbaszért – jelentette ki Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, akit a Deutsche Welle német médium idézett, számolt be hétfőn az rbc.ua hírportál alapján a karpatalja.info.

A jelentés szerint Borrell a rijádi Világgazdasági Fórum április 28-i ülésén elmondta, hogy nem sokkal a teljes körű orosz invázió kezdete előtt, 2022 januárjában Donbaszba látogatott, és találkozott Denisz Smihal miniszterelnökkel. Az európai politikus szerint az ukrán kormánytól azt a tájékoztatást kapta, hogy Oroszország elleni támadásra készülnek, és az EU esetleges reakciójáról kérdezték – hogy Brüsszel felszólítja-e Ukrajnát a megadásra, vagy biztosítja-e a védekezéshez szükséges fegyvereket. A fődiplomata azt mondta, hogy erre a kérdésre akkor még nem tudott válaszolni, de a háború kezdete után az EU támogatni kezdte Kijevet.

Európaiak nem fognak meghalni Donbaszért, de segíthetnek az ukránoknak abban, hogy ne haljanak meg Donbaszért. Az EU a háború végéig támogatni fogja Ukrajnát, jóllehet sajnos ez nem fog hamarosan bekövetkezni – fogalmazott Josep Borrell.

Elolvasom a cikket