Az ölelés tényleg gyógyít?

Bár a világ a közösségi médiának és az új technológiáknak köszönhetően „összezsugorodott”, mégis a magányosság korát éljük. Szükségünk van más emberekkel való kapcsolatra, érintésre, mert nélkülük rosszul érezzük magunkat: mentálisan és fizikailag is.

Sokáig nem volt ismert, hogy az úgynevezett jó érintésnek üdvös hatása van az egészségünkre. A tartós magány növeli a kortizol, a stresszhormon szintjét, ezért fontos, hogy ápoljuk a másik ember közelségét. Egy ölelés, egy kézfogás, egy arcon- vagy hátba veregetés – néha ennyi is elég. A bochumi Ruhr Egyetem kutatói 212 különböző tanulmányt vizsgáltak meg, és alkottak egy átfogó képet arról, hogy az érintés mennyire jótékony hatású lehet.

Dr. Julian Packheiser, a bochumi Ruhr Egyetem munkatársa szerint: „Tisztában voltunk az érintés egészségügyi fontosságával, de a sok tanulmány ellenére nem volt világos, hogyan lehet optimálisan alkalmazni, milyen konkrét hatások várhatók, és milyen tényezők befolyásolják ezt.

Az ölelés jót tesz a testnek és a léleknek

A Nature Human Behaviour című folyóiratban közölt, 12 966 ember bevonásával készült tanulmány az ölelés fontosságáról adott némi támpontot. Kimutatták, hogy az érintés csökkenti a fájdalom, a depresszió és a szorongás érzését, és a pozitív hatást gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt megfigyelték.

Bár úgy tűnt, hogy az érintés típusa (az öleléstől a masszázsig) nem sok különbséget jelentett, a fej vagy az arc érintése volt a legjótékonyabb hatással. A tanulmány szerint a rövidebb és gyakoribb érintések több pozitív reakciót váltanak ki.

Érdekes, hogy még az élettelen tárgyak – takarók, párnák, sőt robotok – érintése is pozitívan hat a fizikai egészségre, de a mentális egészségre már nem. Az emberi és állati érintés általában felbecsülhetetlen fizikai és pszichológiai előnyökkel is jár. Még az újszülött csecsemőknek is jót tesz az érintés, de csak a szüleik érintése. Ahogy öregszünk, egyre kevésbé válik fontossá, hogy jól ismert ember érint-e meg minket.

A kutatók azt is hangsúlyozzák, hogy az érintésnek konszenzusosnak kell lennie ahhoz, hogy előnyös legyen. A másik emberrel való fizikai érintkezés egészségünk számos aspektusát javíthatja – és ez nem meglepő, hiszen az érintés az első érzék, amely kifejlődik.

Elolvasom a cikket