Bagdy Emőke: A családokban indul a gyermekvédelem

Az elismert pszichológus a PAX Televíziónak adott interjújában kifejtette, bár pontos statisztikai adatok nincsenek, a rendelkezésre álló ismeretek alapján hazánkban a gyermekbántalmazások, köztük a szexuális abúzus döntő többsége családon belül történik. Ezek egy részét pedig a gyermekvállalásra készülő fiatalok felkészítésével, a közösségek megerősítésével és a normalitás melletti határozott kiállással meg lehetne előzni.

A PAX TV (www.paxtv.hu), amely az ország egyetlen, ökumenikus szemléletű, keresztény televíziójaként feladatának érzi foglalkozni az egész társadalmat érintő, közéleti témákkal és konfliktusos kérdésekkel is, mint a gyermekbántalmazás kérdése. Bagdy Emőke álláspontja szerint a gyermekvédelemnek a kultúra alapvető részévé kell válnia, ami akkor működhet, ha a családoknak és az egyházban dolgozóknak is kellő tudásalapot biztosítanak.

Ezt az edukatív missziót szolgálja egyebek mellett a csatorna Torzított valóság című műsora. A sorozat készítőinek céljuk a problémaanalízis, másrészt a figyelem felhívása a felelős szülői magatartás fontosságára, a gyerekeket szexuálisan, család- és életvédelmi kontextusban leginkább veszélyeztető helyzetekre.

A szülő igenis meg tudja a gyereket rémíteni például a nemi szerv puszilgatásával, vagy a túlzott simogatással. Ő semmi rosszat nem csinál, csupán a szeretetét fejezi ki. Ezt a hibát leginkább a lányukba szerelmes apukák követik el. – figyelmeztet Bagdy Emőke, majd kiemeli: „nagy szükség lenne szülői nevelésre, melyet akár a gyülekezetek is kezdeményezhetnének.”

„Számít, hogy mi lesz az, amit átadunk a gyermeknek. Tudatosan kell döntenünk arról is, hogy milyen közösségekbe visszük őt. A legnagyobb segítséget akkor tudjuk adni neki, ha látjuk, hogy milyen társaságba jár. Hiszen ott alakul a világnézete, az életküldetéséhez való viszonyulása. A cselekvő etika pedig az, amit csak utánzással, mintakövetéssel lehet elsajátítani. Ez befolyásolja leginkább az énképe kialakulását” – tette hozzá Bagdy Emőke.

Elolvasom a cikket