Dúskálnak az oroszoknál maradt nyugati bankok

Ugrásszerűen megnőtt az Oroszországban működő legnagyobb uniós székhelyű bankok profitja tavaly, így a pénzintézetek négyszer annyi adót fizettek be a moszkvai költségvetésbe, mint az ukrajnai konfliktus kezdete előtt.

Elgondolkodtató cikket közölt a Financial Times az Oroszországban maradt pénzintézetek üzleti adatairól. Mint írják, az osztrák tulajdonú Raiffeisen Bank International (RBI), az olasz UniCredit, a holland ING, a német Commerzbank és a Deutsche Bank, az olasz Intesa Sanpaolo és a magyar OTP Bank együttesen csaknem hárommilliárd euró nyereséget jelentett tavaly. Ez durván háromszor akkora haszon, mint ami volt az orosz–ukrán konfliktus előtti esztendőben.

A lap számításai alapján az érintett pénzintézetek durván nyolcszázmillió euró adót fizettek Moszkva kasszájába, szemben a 2021-es csaknem kétszázzal.

A Raiffeisen Oroszországban elért nyeresége 2021 és 2023 1,8 milliárd euróra nőtt – írta a lap. Ez valójában nagyjából háromszoros bővülést jelent, így az adózás utáni bevétel most az osztrák csoport teljes nyereségének felét teszi ki. Ami annak fényében elgondolkodtató, hogy a háború előtt ez csak legfeljebb a harmada volt.

Elolvasom a cikket