Egy olasz lap szerint inkább az olasz és nem a magyar börtönökkel kellene foglalkozni

Napok óta foglalkoztatja az olasz sajtót Ilaria Salis, az erőszakos olasz antifa ügye, a járókelőkre támadó olasz nő rendszerint panaszkodik a magyar börtönökre, a baloldal szemében egyenesen hőssé vált.

Ennek a trendek mondott ellent némileg az Il Foglio, amikor cikkében arról ír:

jó lenne, ha a Salis-ügyre fordított figyelem tizedét olasz börtönök állapotára fordítanák.

A lap idézi a WHO 2019-es adatait, melyek szerint Olaszország azon államok közé tartozik, ahol a legkevesebb öngyilkosságot követik el. Az Európa Tanács 2021-es adatai szerint azonban Olaszország az európai átlag felett van a börtönben elkövetett öngyilkosságok tekintetében.

Az adatok szerint 2024. március 31-én 61 049 embert tartottak fogva, szemben a hivatalos 51 178 férőhellyel. Az elmúlt 32 évben 1754 öngyilkosság történt. A cikk úgy értékel:

Eljön a nap, amikor a politika majd úgy dönt, hogy a józan észt szem előtt tartva kezeli a börtönöket a konszenzus helyett. És eljön majd a nap, amikor a politika megérti, hogy a börtönökkel foglalkozni azt jelenti, hogy a garanciákkal is kell foglalkozni, ami azt jelenti, hogy a jogállamisággal is kell törődni, ez pedig azt jelenti, hogy megvédünk valamit, aminek a szívünkhöz közel kell állnia még akkor is, ha a kérdés nem Meloni barátjáról szól, hanem egyszerűen az olasz demokráciáról.

Elolvasom a cikket