Erőfelmérő és generációk küzdelme Szolnokon

A válogató már kedden délután a férfi kajak négyesek 500 méter döntőjével megkezdődik. Nyolc egység is nevezett a 17 órakor rajtoló fináléra, köztük a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor alkotta négyes, amely tavaly a duisburgi világbajnokságon a második helyezésével négy kvótát szerzett a párizsi olimpiára. Az egység legnagyobb kihívója a tavalyi U23-as világbajnok Opavszky Márk, Szendy Maximilián, Keller Gergő, Tamási Zsombor alkotta nlgyes, valamint a Noé Zsombor, Vajda Bence, Noé Bálint, Varga Ádám összeállítású kvartett lehet. A válogatón a két legjobb helyezést elérő csapat indulhat a jövő heti szegedi világkupán.

Férfi kajak kettesek 500 méteren Tótka Sándor Nádas Bencével ül majd egy hajóban. A tavalyi szegedi világkupán aranyérmes párost többek között Kuli István és Csizmadia Kolos próbálja majd megszorongatni, de oda kell majd figyelni a tavalyi Európa Játékokon rajthoz álló Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás egységre is. Varga Ádám ezúttal Noé Zsomborral rajtol majd.

Férfi kajakban K–1 1000 méteren az olimpiai bajnok Kopasz Bálintnak és az olimpiai ezüstérmes Varga Ádámnak a helye már biztos a világkupán, előbbi azonban ennek ellenére is elindul Szolnokon. A királyszám tokiói bajnoka mellett ott lesz a mezőnyben a szám legutóbbi két ifjúsági világbajnoka, Panyik Zsombor és Kollek Bálint is.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint a női kajakosoknak egy tájékoztató verseny lesz Szolnokon, a végeredmény azonban befolyásolhatja a jövő heti világkupán induló magyar csapat összetételét.

Nagy visszatérő a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta, aki a 2021-es dániai világbajnokság után mutathatja meg újra klasszisát. A két gyermekes anyuka a kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamarával indul 500 méteren, akivel 2021-ben győztek ebben a számban a világbajnokságon. „Danutának jelen pillanatban nem fáj semmije, a sérülései, illetve a szülés után jól sikerült a felkészülése. Nagyon jó állapotban van, bár több mint két éve nem versenyzett, ezt még szoknia kell. Válogatóállapotban még nincs, számára ez egy tesztverseny lesz, hogy hogyan megy a párosuk, illetve a négyesük” – mondta a szövetségi kapitány.

A rutinos páros kihívója a Gazsó Dorka és Fojt Sára kettős. Női kajakban ez a szám, ahol még két kvótát szerezhetünk jövő héten Szegeden, itt azonban csak olyan egység állhat rajthoz, amelynek egyik tagja sem szerzett még olimpiai indulási jogot. A már említett két páros így kiesik ebből a körből, akik viszont komoly eséllyel pályázhatnak erre a lehetőségre az a világbajnok Kiss Blanka, Lucz Anna kettős, az U23-as világbajnok Kiskó Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka duó, az U23-as Európa-bajnok Biben Karina, Szellák Szabina, illetve a Szegedi Angelina, Medveczky Erika párosok lehetnek.

A tokiói olimpián aranyérmes női kajak négyes három tagja, ismét együtt versenyez Szolnokon. A már visszavonuló Kárász Anna helyett Gazsó Dorka ül majd Kozák Danuta és Csipes Tamara mögött a harmadik beülőben, míg mögötte Hadvina Dóra tolhatja a hajót. Összesen négy egység áll egyébként ebben a számban: a Kiss Blanka, Lucz Anna, Medveczky Erika, Rendessy Eszter kvartett, a Kiskó Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka, a Kőhalmi Emese, Csikós Zsóka alkotta hajó, valamint a tisztán csak a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia versenyzőiből álló Pólai Petra, Nemes Réka, Dráviczki Dóra, Ujfalvi Laura kvartett.

A nagy érdeklődéssel várt női kajak egyes 500 méteren az olimpiai ezüstérmes Csipes Tamara a favorit, riválisa lehet Hadvina Dóra, Gazsó Dorka, Rendessy Eszter, Fojt Sára, Pupp Noémi, Csikós Zsóka, Medveczky Erika és Rugonfalvi-Kiss Janka is.

A kenusainkra is nagy megmérettetés vár, hiszen a női kenu egyes 200 méteren is szintén olimpiai kvótáért küzdhet az a versenyző, aki a válogatón a legjobban teljesít. Az esélyes Balla Virág mellette szinte a magyar női kenu teljes élmezőnye rajthoz áll, így Takács Kincső, Nagy Bianka, Kiss Ágnes, Bragato Giada, Horányi Dóra, Opavszky Réka is rajtol a Holt-Tiszán. A kenus Bragato Giada és Nagy Bianka kettős kvótát szerzett a 2023-as duisburgi világbajnokságon. A páros feloszlása után előbbi a fiatal Benkucs Kírával, utóbbi Takács Kincsővel fog rajthoz állni Szolnokon. Ebben a számban is az első két helyezett egység indulhat a szegedi világkupán.

Hasonló a helyzet a férfi kenu egyes 1000 méteren, ahol szintén a dobogó két legfelső fokára felérő versenyző indulhat majd a világkupán. A győzelemre a tavaly vb-ötödik Adolf Balázs a legnagyobb esélyes, legfőbb kihívói között szerepel majd Fejes Dániel, Hajdu Jonatán, illetve a fiatal Juhász István is.

Elolvasom a cikket