Ibuprofen vagy paracetamol?

Magyar Tibor
2024. április 29. hétfő. 7:19

Bár mindkettő hatékonyan csökkenti a fájdalmat, különböző módon hatnak. Így annak eldöntése, hogy melyiket válassza, az ön által tapasztalt fájdalom típusától függ. Bár az ibuprofent és a paracetamolt hasonló okokból lehet szedni, mindegyik kissé másképp működik.

Az ibuprofén egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer, ami azt jelenti, hogy a prosztaglandinoknak nevezett vegyi anyagok egy csoportját termelő enzimek blokkolásával fejti ki hatását. Ezek a vegyi anyagok fontosak a normál testfunkciókhoz, például az erek ellazításához, a véralvadás megakadályozásához, a védő nyálka kiválasztásához a bélben és a méh összehúzódásának elősegítéséhez. Hatásosak lehetnek a gyulladásban, a fájdalomban és a lázban is.

A paracetamol kölcsönhatásba lép az agy endokannabinoid rendszerével és a „leszálló fájdalomérző pályával”, amely gátolja a fájdalom érzékelését.

Mivel mindkettő más-más módon nyújt fájdalomcsillapítást, a paracetamol jobb lehet bizonyos típusú fájdalmak kezelésében, míg az ibuprofen más típusú fájdalmak kezelésében.

Mivel csökkenti a gyulladást az ibuprofen a jobb választás a csont- és reumás ízületi gyulladással kapcsolatos fájdalom, a menstruációs fájdalom, a fejfájás bizonyos típusai és a műtét utáni fájdalom esetén.

A paracetamol nem csökkenti a gyulladást, de jobb választás, ha a fájdalomhoz láz is társul, például megfázás vagy influenza esetén.

Ha különböző fájdalomcsillapító gyógyszereket váltogat, ügyeljen arra, hogy az egyes készítmények adagolása között hagyjon időt a hatékonyabb és következetesebb enyhülés érdekében. Az egyes gyógyszerekből csak a csomagoláson feltüntetett ajánlott adagot vegye be.

A két gyógyszer mellékhatásai ritkák és enyhének tekinthetők. Az ibuprofénnek azonban gyomorproblémákat okozhat. Ezek hányinger, emésztési zavarok, gyomorvérzés és hasmenés formájában jelentkezhetnek. Emiatt azoknak, akiknek a kórtörténetében vérzés vagy bélfekély szerepel, nem szabad ibuprofent szedniük. Az ibuprofénről az is ismert, hogy néha fejfájást, szédülést és magasabb vérnyomást okoz.

Mivel az ibuprofén hígítja a vért, nem szedhetik azok sem, akik más vérhígító gyógyszert szednek. Az ibuprofent terhes nőknek és asztmásoknak is kerülniük kell. Ezekben az esetekben a paracetamol a jobb választás.

A paracetamol az ajánlott adagokban nem mérgező, de a túl sok paracetamol májelégtelenséghez vezethet. Mivel a paracetamol számos különböző termékben megtalálható, nehéz lehet pontosan nyomon követni, hogy mennyi paracetamolt vett be, és ez növeli a túl sok paracetamol bevételének kockázatát.

A paracetamol és az ibuprofén hatékony gyógyszerek mind a fájdalom, mind a láz csillapítására; azonban ügyelni kell a biztonságos használatukra.

Fontos, hogy mindig olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérje ki a gyógyszerész véleményét. Csak az ajánlott adagot vegye be, és ha szükséges, írja fel a bevétel idejét.

Elolvasom a cikket