Idősekről szóló filmek is díjat kaptak az idei Savaria Filmszemlén

– Milyen az idei filmtermés?

– Eltűnnek az amatőr és a profi filmesek közötti különbségek. A technológia mindenki számára adott ahhoz, hogy jó filmet készítsen. A feldolgozás tekintetében azonban vannak különbségek. A tényszerű, talán nevezhetjük híradós feldolgozásoktól, a klisé szerű ábrázoláson át a kreatív, szinte egyedi stílusjegyekre való törekvésig minden megtalálható az idei filmekben.

A zsűri tagjainak egybehangzó véleménye szerint a beérkezett alkotások társadalmi küldetésüket elvégzik, annak megfelelnek. Minden egyes film olyan témákat dolgoz fel, amelyek válaszokat hordoznak a múlt és a jelen megértéséhez. Kiváló személyiségek életén keresztül magyarázzák el a történelem változásainak, fordulópontjainak következményeit, vagy engednek bepillantás az irodalom, a színház, vagy a fotó- és filmművészet kulisszatitkaiba, jeles alkotók életébe.

A 11. Savaria Filmszemlén megemlékeztek a napokban elhunyt András Ferenc Kossuth-díjas filmrendezőről is

A 11. Savaria Filmszemlén megemlékeztek a napokban elhunyt András Ferenc Kossuth-díjas filmrendezőről is

Fotó: Savaria Filmszemle/Facebook

– Hogyan rezonáltak a mai valósággal?

– A felvetett kérdéskörök ma is aktuálisak, ahogy voltak a filmekben megjelent korban is. Az általuk kínált ingyenes tudás egyszerűen elsajátítható, csak meg kell nézni az alkotásokat, majd elgondolkodni, ha szükséges, elbeszélgetni azokról. Az online térről, annak előnyeiről és veszélyeiről, a különböző korosztályok szemüvegén keresztül nézett filmek érkeztek be. Párbeszéd a nagyi és az unoka között, mit igen, és mit ne osszanak meg egymásról a közösségi platformokon.

– Milyen filmek érkeztek az új kategóriába, amely az idősekről szólt?

– Az „Egy életnyi tapasztalat” kategóriában őszintén elmesélt nehéz évtizedek mellett az aktívan eltöltött ezüstkorú időszak bemutatása került a vászonra, hangulatos pillanatokkal, kreatív gondolkodással, és bemutatva azt is, miként segíthetik az okos eszközök az egyedül élő idős embereket.

– Milyen volt a fogadtatás és a látogatottság?

– A nap közbeni vetítésekre elsősorban az idősebb korosztály érkezett a Savaria Mozi Jávor Pál termébe. Öröm az is, ha a vetítésekre egy-egy iskolai osztály érkezik, mert a film kínálta témakör bemutatása megerősítheti, vizuálisan segítheti az adott témakör megértését. A díjkiosztó gálára szinte teljesen megtelt a mozi több száz férőhelyes Hildebrand István terme.

– Az idén is átadták a tavaly alapított Schmidt Éva-díjat, melyet Sipos István vehetett át: Csóri Sándor világa című filmjéért.

– Azért ez a film kapta a Schmidt Éva-díjat, mert Csóri Sándor sokszor beszél a filmben a népművészet, a néphagyomány nemzetmegtartó fontosságáról. Beszél azokról az időkről, amikor ezt az értéket nem ismerték fel, és amikor nehéz volt életben tartani.

– Bizonyára jóhangulatúak voltak a közönségtalálkozók.

– Sajnos Molnár Piroska a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész nem tudott eljönni az Életműdíj átvételére, a szeszélyes április, ahogy ő videó üzenetében fogalmazott, ezt nem tette lehetővé, de hálásan köszönte meg a számára nagy kitüntetést a szombathelyi filmbarátoknak. Gratulált a díjazottaknak és a szervezőknek.

Koltay Gáborral Tanai Ibolya újságíró, a Savaria Múzeum kommunikációs munkatársa beszélgetett kezdetekről, lehetőségekről, fiókban maradt forgatókönyvekről, nagy sikerekről, jeles tanárokról, alkotótársakról. Koltay Gábor a színházi tevékenységéről is mesélt a nagyszámú közönség előtt, mert a színház is szívügye a film mellett. A televíziós korszakból is számos munkája került szóba, hiszen ez a korszak is meghatározó volt az életében.

Beszélt új filmjéről, amelynek előkészítése már folyamatban van. Az 1956-os események egyik szereplőjéről, a hősies „pesti lányok” egyikéről, Wittner Mária életéről készül a film, akivel Koltay Gábor baráti kapcsolatot tartott fenn. Nagy és komoly kihívás ez, de örömmel és izgatottan várja a munkát.

A 11. Savaria Filmszemle díjazottjai

A 11. Savaria Filmszemle díjazottjai

Fotó: Savaria Filmszemle/Facebook

– A fesztivál eseményeiből, a közönség részvételből lehet-e valamilyen további következtetést levonni?

– A zsűri tagjai a díjátadó ünnepségen már a jövő évi szemléről beszéltek. A Savaria Filmszemle díjazása során az egyes témakörökbe nevezett filmeket műfaj szerint külön szeretnék díjazni.

Például 2025-ben az egyik kategória az építészet lesz, amelyhez minden bizonnyal érkeznek építészeti jellegzetességet bemutató ismeretterjesztő filmek, és érkezhetnek jeles építészek életét bemutató játékfilmes elemekkel készített alkotások.

A nemzeti értékek kategóriába úgyszintén vegyes műfajú filmekkel neveznek majd az alkotók, vagyis érdemes az értékelés során ilyen szempontokat is figyelembe venni.

A tehetséges fiatalok között is nagy különbség mutatkozik a korosztályok között. A felsőoktatásban tanulók filmjei más lehetőségek, körülmények között születnek, mint a középiskolás korú alkotóké. Ezt az év végéig át kell gondolni, mert október elejére várható a 2025. évi kiírás.

Ön szerint mit lehet tenni például a mozilátogatás jövőjéért?

– Örömmel jelenthetem, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet és a Nemzeti Filmintézet közös filmklub vezetői képzésén közel száz leendő klubvezető képzésében vehetett rész, így reményei szerint újra fellendül a magyar film nézettsége. Öröm az is, hogy a Nemzeti Filmintézetnek köszönhetően egyre több egyetemi filmklub indul újra. Van tehát remény.

– A filmszemlén vetített filmeket máshol is láthatja a közönség?

– A Savaria Filmszemlére beérkezett filmek közül azokat amelyek alkotói hozzájárulnak, a szervezők felajánlják a helyi televíziós társadalomnak. Mint a HTOE elnöke beszámolt arról is, hogy már az előző években is nagy volt az érdeklődés a 94 helyi televízió részéről.

Az „Egy életnyi tapasztalat” témakör filmjeire már több nyugdíjas klub bejelentkezett, és Vas Vármegye több településéről van érdeklődés a pályázott filmek vetítésére. A film azért készül, hogy minél több emberhez eljusson annak az üzenete, dokumentálva legyen a történelem fontos pillanata. A mozikba pedig azért építettek székeket- ahogy Koltay Gábor mondta, hogy azon emberek üljenek!

A 2024. évi Savaria Filmszemle díjazottjai:

„Egy életnyi tapasztalat” címmel idős emberekről szóló filmekkel lehetett pályázni, és 51 film érkezett. ( A díjakat a Pannon Gazdasági Hiavatal adta.)

  1. helyezett: Mohi Sándor: Engem a szél idesodort

  2. helyezett: Lendvai Dorka: Az Ígéret

  3. helyezett: Balog Gábor: A látogató

  4. Különdíjas: Nagy László, Nagy András: Luca

A kategória különdíjai:

Akkord tánczenekar: Home video Covid idején 2020

Fábián György- Révi Dániel: Életerő – újrahasznosítva 1-2. című kisfilmekért

Jankovics Györgyi az „Egy életnyi tapasztalat” kategória terén kifejtett áldozatos szervező munkájáért

„Online tér…” – a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) adta a díjakat, három kategóriában a legjobb filmnek

Diákfilm/Film: Szabó Zoltán Bendegúz: MAZE (Útvesztő)

Diákfilm/Rövidfilm: Peresztegi Hanna: Mama és a net

Gyermekvédelmi különdíj: Fonyó Ábel: Láttalak…

A Savaria Filmakadémia díjai:

Irodalom kategória:

  1. Szederkényi Olga: Böll közlegény megmentése

  2. Sylvester Lajos: A szembejövő ember

  3. Balogh Zsolt: A szellem napvilága

Különdíj:

Sívó Júlia, Surányi z. András: Két hét pihenő

Daczó Katalin, Bán József, Berszán-Árus György, Kötő Zsolt: A hazatérés – Fodor Sándor emlékezete 2.

Csonka Erzsébet, Kovács Béla: Mozgó Világ – Emlékezés egy folyóiratra

Színházművészet kategória:

  1. Pál Melinda, Demeter Levente, Jakab Endre: Felvonásokon át az idő

  2. Sipos István: Universitas

  3. Keserű Judit: Benned és körötted

Különdíj:

Jakabffy Tamás: Nem látszani! – Lenni!

Fotó- és Filmművészet kategória:

Dokumentumfilmek:

  1. Csányi János, Zsigmond Dezső, Jászter Beáta, Faragó Béla, dr. Molnár Imre, Koncz Gabriella: Triptichon – Eszterházy János élete és öröksége

  2. Tóth Péter Pál, Kincses Károly: Vydareny – A fénnyel írott kép

  3. Tari János: Minden kocka fontos

Különdíj:

Siflis Zoltán, Kovács Róbert, Szarapka Szabolcs, Miskolcszi Rolland, Czutor György: A kapus halála

Jamrik Levente, Fehér Krisztián, Mayer Zoltán, Fekete Balázs, Törköly Róbert: Vörös narkó

Borsodi István: Ezüstcsapat és a ’38-as világbajnoki döntő

Fotó- és Filmművészet fikciós alkategória:

  1. Chilton Flóra és az Északi Támpont Közhasznú Egyesület: Széllel szemben

  2. Reszeli-Soós András, Farkas András Attila, Aurorafilm Kecskemét: Cafe Marylin

  3. Domonkos János: Fotográfiák

Diákfilm kategória:

  1. Farkas Bianka: Szelekció (Színházművészet kategóriában)

  2. Csihar Arion, Belső Marcell: Sátán (Foto- és film)

  3. Simó Boglárka: Albert vágya (Foto- és film)

Különdíj:

Tamásfalvi Hanna: Titkos társaságok Budapesten (Foto- és film)

Dóczé Péter: Nyugalom megzavarására alkalmas (Foto- és film)

Schmidt Éva-díj:

Sipos István: Csóri Sándor világa

Elolvasom a cikket