Maliban akkora a hőség, hogy a jégkocka többet ér, mint a kenyér

A hőség miatt hosszas áramkimaradások tapasztalhatók szerte az országban, ezért sokan jégkockákat használnak arra, hogy lehűtsék élelmiszereiket, és nem utolsó sorban saját magukat – írta meg a mandiner.hu.

Egyes helyeken 100 CFA frankba kerül (0,20 dollár; 0,16 font) egy kis zacskónyi jég, de van, ahol 300 vagy 500 CFA-t is elkérnek érte. Azaz van, ahol a jég többe kerül, mint a kenyér, mivel egy normál bagett ára 250 CFA körül alakul.

Ha nincs áram, éjszaka a ventilátorok sem működnek, így sokan kénytelenek a szabadban aludni. Ez pedig kihat az emberek egészségére is.

Már több mint száz ember halálát okozta a hőhullám, hiszen a hőmérséklet Mali egyes részein 48 Celsius-fok fölé emelkedett, és már több mint 100 ember halálát okozta. A legveszélyeztetettebbek az idősek és a nagyon fiatalok – ismertették.

A lap Yacouba Toloba professzort is megszólaltatta, aki a bamakói egyetemi kórházban dolgozik. Az orvos elmondta, „naponta körülbelül 15 kórházi esetet látunk el.

Sok beteg dehidratált – a fő tünetek a köhögés és a hörghurut. Néhányuknak légzési nehézségeik is vannak” – nyilatkozta a BBC-nek.

Elolvasom a cikket