Meloni elrúgta a kampánypöttyöst Pescarában

Az olasz miniszterelnök a Pescarában tartott Fratelli d’Italia-konferencián jelentette be indulását a júniusi európai választásokon.

Giorgia Meloni hivatalosan is jelölt lett az EP választásokon. A miniszterelnök a pártja, az Olaszország Fivérei konferenciájának pescarai színpadáról jelentette be, hogy indulni fog.

Meloni felidézte a korábbi európai választási kihívásokat, a 2014-eseket, amikor a párt nem érte el a négyszázalékos küszöböt, és a 2019-eseket, amikor 6,5 százalékot ért el. „Hat év alatt két százalékkal nőttünk, az elmúlt három évben pedig 26,5 százalékot értünk el. Nem az önelégültség és önünneplés retorikai gyakorlataként emlékszem erre a történetre, azért mondom, hogy emlékeztessem magamat és mindannyiunkat, hogy amit kiérdemeltünk, azt nem örökre megszereztük, továbbra is ki kell érdemelnünk” – mondta Meloni.

Ezután azt állította, hogy

visszahelyezte Olaszországot Európa és a nemzetközi politika középpontjába, és sikerült elérnie, hogy a pápa először jöjjön el a következő G7-es találkozóra Pugliába,

majd támadta az ellenzéket, bírálva a Demokrata Párt és az 5 Csillag Mozgalom választási szimbólumait, utóbbi a béke szót illesztette a logóba.

A miniszterelnök magának tulajdonította a Tunéziával és Egyiptommal a migránsok kezeléséről kötött megállapodásokat, és támadta a baloldalt, amely azzal fenyegetőzött, hogy „kirúgja Edi Ramát a szocialisták közül, mert egy jobbközép kormány rendelkezésére merészelt állni, ahelyett, hogy megköszönnék neki, hogy Olaszországnak segíti” – mondta Meloni, utalva a Róma és Tirana közötti, az Albánia területén lévő migránsközpontokról szóló megállapodásra.

Nem hiányzott az európai Green Deal kritikája sem. Szerinte Európának le kell állnia. „A kutatókra, a piacra és a vállalatokra kell bíznia a legtisztább technológiák kifejlesztését, és a tagállamokra kell bízni, hogy a szociális modelljük alapján eldöntsék azt, hogyan érik el ezeket a célokat – mondta Meloni, majd hozzátette: – Mert miközben megmentjük a környezetet, meg akarjuk menteni a vállalkozások ezreit és a munkahelyek ezreit is.”

A Fratelli d’Italiának hat képviselője volt az Európai Parlament mostani ciklusában, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) képviselőcsoportjához tartozott. Az Euronews számára készített friss Ipsos-felmérés szerint Meloni pártja a következő, júniusi választásokon akár 24 mandátumot is szerezhet, a szavazatok 27 százalékával.

Elolvasom a cikket