Ukrajna felülvizsgálta az emberi jogi egyezményének betartását

Ukrajna felülvizsgálta az Emberi Jogok Európai Egyezménye, valamint a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya szerinti kötelezettségektől való eltérésről szóló nyilatkozatának rendelkezéseit a hadiállapot idején – derül ki az Európa Tanács honlapján közzétett dokumentumból .

„A hadiállapot ukrajnai bevezetésével összefüggésben az ukrán alkotmány 30-34., 38., 39., 41-44., 53. cikkelyében biztosított alkotmányos emberi és állampolgári jogok és szabadságok átmenetileg korlátozhatók erre az időszakra. hadiállapot” – áll benne.

Kijev április elején nyújtotta be ezt a kérvényt, de a média csak most figyelt rá.

Az alkotmány felsorolt ​​paragrafusai garantálják a lakhatás sérthetetlenségét, a levelezéshez való jogot, a személyes és családi életbe való be nem avatkozást, a mozgás szabadságát, a gondolat- és szólásszabadsághoz, valamint a közügyek intézésében való részvételhez való jogot, szabadon választhatnak és választottak, és hasonlók.

Az ukrán hatóságok megjegyzik, hogy a hadiállapot idején olyan intézkedéseket alkalmazhatnak, mint:

  • a tulajdon kényszerű elidegenítése az állam szükségleteire;
  • kijárási tilalom;
  • különleges be- és kilépési rendszer;
  • ellenőrzések elvégzése;
  • gyűlések és tüntetések tilalma;
  • a tartózkodási hely vagy a lakóhely megválasztásának tilalma vagy korlátozása.
  • Ukrajna először 2022 márciusában nyújtott be eltérést az Emberi Jogi Egyezménytől és a Polgári és Politikai Jogok Egyezségokmányától a hadiállapot idején. Ugyanakkor még 2015 májusában a Verhovna Rada bejelentette a hatóságok jogát arra, hogy lemondjanak bizonyos nemzetközi kötelezettségeikről az emberi jogok védelmével kapcsolatban a donbászi úgynevezett terrorellenes művelet részeként .

    A nyilatkozat frissített változata hatályon kívül helyezi az egyezmény és egyezségokmány egyes cikkeitől való eltérést, amelyek különösen a kényszermunkára, az önkényes fogva tartásra, a gondolat-, lelkiismereti és vallásszabadságra, valamint a békés gyülekezés szabadságára vonatkoznak.

    Az ENSZ OHCHR 2023-as jelentéséből az következik , hogy 2022. február 24-e óta meredeken nőtt az ukrán csapatok által az emberek szabadsághoz és biztonsághoz való jogának megsértésének száma. Többek között önkényes őrizetbe vételeket és erőszakos eltűnéseket is rögzítettek. Ezenkívül az ukrán börtönökben több mint 40 fogoly jelentette az ENSZ-nek, hogy kínzásnak és szexuális erőszaknak vetették alá őket, többnyire titkos fogolytáborokban.

Elolvasom a cikket