A leukémia egy kevésbé ismert tünete a kézen jelentkezhet

A leukémia a vérrák egy olyan típusa, amely a csontvelőben lévő vérsejteket – jellemzően a fehérvérsejteket – érinti.

Mint minden egészségügyi állapot esetében, minél hamarabb észleli a tüneteket, annál hamarabb kaphatja meg a szükséges kezelést és támogatást.

Ezt szem előtt tartva Simon elmondta, hogy mire kell figyelni.

„A leukémia egyik gyakori figyelmeztető jele és tünete a véraláfutás” – mondta.

Míg a véraláfutást könnyen összetéveszthetnénk valami kevésbé súlyos dologgal – például egy ütéssel vagy sérüléssel –, a leukémia miatt fellépő véraláfutás típusa némileg eltérő.

Előfordulhat, hogy „váratlan helyeken” jelennek meg, vagy a szokásosnál súlyosabbnak tűnnek.

Simon azzal folytatta: „Ezek a zúzódások különböznek azoktól a típusoktól, amelyeket időről időre mindannyian megkapunk, mivel szokatlan vagy váratlan helyeken jelenhetnek meg, például a felnőttek esetében a kezükön.”

„Egy leukémiás személynek több zúzódása lehet, mint amennyit a mindennapi élet során szokott kapni, és anélkül, hogy ezekre valódi magyarázatot adnának, például egy nemrégiben történt ütés vagy ütés. Vagy egy kisebb incidenst követően mély zúzódás jelenhet meg, amikor korábban csak enyhe zúzódás volt. Az ilyen zúzódások gyógyulása is tovább tarthat, mint általában elvárható lenne. Súlyos vérzés is kísérheti őket” – mondta.

Simon megjegyezte: „Az ilyen típusú zúzódások szokatlan vérzéssel, például orrvérzéssel vagy erős menstruációval együtt jelentkezhetnek. A leukémia egyfajta vérrák, így logikus, hogy ilyen tüneteket okozhat, mivel a véraláfutás a bőr alatt zajló vérzés.”

Bővebben elmagyarázta, hogyan működik a betegség.

„A leukémia általában a csontvelőből ered, és kóros fehérvérsejtek termelődése okozza, amelyek nem képesek ellátni szokásos funkciójukat, a fertőzések elleni harcot” – tette hozzá.

„Ezek megakadályozzák, hogy a csontvelő egészséges vörösvérsejteket és vérlemezkéket termeljen, amelyek lehetővé teszik a szervezet normális működését.”

Simon szerint a leukémia egyéb tünetei közé tartozhatnak:

– fáradtság;
– láz;
– ismétlődő fertőzések.

A Blood Cancer UK arra is figyelmeztet, hogy a betegség megmagyarázhatatlan fogyást okozhat, jelei még a duzzadt nyirokcsomók (a nyakban, a hónaljban és az ágyékban lévő mirigyek).

Ha bármelyik tünetet tapasztalja, beszéljen a háziorvosával.

Elolvasom a cikket