A szlovén baloldali kormány meghívót küldött az illegális migránsoknak

G. Fehér Péter
2024. április 30. kedd. 7:02

Szlovénia 2015-ben a migránsválság csúcspontján lezárta határait. Most egy új migrációs áradattal nézünk szembe. Milyen következményei vannak Szlovéniára nézve a mostani migrációs hullámnak?

A mostani legutolsó adatok szerint a migránsok aránya a többszörösére duzzadt az előző időszakhoz képest. Robert Golob,Szlovénia baloldali miniszterelnök ugyanis meghívta a migránsokat, mondván, hogy az illegális migráció megoldása, ha azt legálissá teszik. A migrációs központok megteltek, ez lett a következménye ennek a politikának. A lakosságnak persze ez nem tetszik.

Ez azt jelenti, hogy Szlovéniában a migrációs áradat társadalmi feszültséget okozott?

Talán ezt még nem lehet kijelenteni, mivel a kormány ellenőrzi a sajtót, így el tudja „rejteni” a migránsok tényleges számát és az általuk okozott problémákat. De tény, hogy az elégedetlenség növekszik és a téma a mostani európai parlamenti választások központi elemévé vált.

Az Európai Unió vezetői úgy tekintenek a most elfogadott új migrációs paktumra, mint amely megoldja ezt a problémát. Szlovéniában látnak erre valamifajta esélyt?

Szlovéniában növekszik az elégedetlenség, mert a ljubljanai kormány az illegális migráció legálissá tételében látja az idegenek okozta problémák megoldását – mondta a Magyar Hírlapnak Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök a CPAC Hungary 2024 konferencián

Szlovéniában növekszik az elégedetlenség, mert a ljubljanai kormány az illegális migráció legálissá tételében látja az idegenek okozta problémák megoldását – mondta a Magyar Hírlapnak Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök a CPAC Hungary 2024 konferencián

Fotó: Török Péter/MH

Az új migrációs paktum egyes elemei elfogadhatóak, de az egész probléma megközelítése nem megfelelő. Gondolok itt a kötelező kvótarendszerre, amely szétosztaná a migránsokat az uniós tagállamok között. Az én pártom, a Szlovén Demokraták Szövetsége, éppen ezért nem szavazta meg a kezdeményezést az Európai Parlamentben. Mindent összevetve, az új migrációs paktum nem elégséges a probléma megoldásához.

Szlovénia belpolitikáját is érint a külföldi befolyás. Az NGO-k hogyan próbálják támogatni a Szlovéniába irányuló migrációt?

Szlovéniában ez komoly probléma. Mivel jogszabályaink szerint a regisztrált politikai pártok kampányai finanszírozásának korlátai vannak. Például, magán cégeknek nem megengedett, hogy hozzájáruljanak a politikai pártok költségeihez. A magánszemélyek adományai is csak korlátozott mértékben engedélyezettek. Az NGO-k esetében viszont nincs semmilyen korlátozás. Ezeket a szervezetek bárki ellenőrzés nélkül támogathatja. Így az NGO-k kampányolhatnak a választások előtt a baloldal érdekében. Például, befolyásolni tudják a politikai légkört, annak ellenére, hogy a választásokon nem vesznek részt. Tulajdonképpen a baloldal félkatonai támogatói. A szlovén médiában rendszeresen megjelenik Robert Golob, aki egy asztalnál ül Alexander Sorossal. Ez mindent megmagyaráz.

Elolvasom a cikket