Akár 24 órával a szívmegállás előtt már érzékelhetőek a halálos szívbetegség tünetei

A halálos szívbetegségek akár 24 órával a szívmegállás bekövetkezése előtt is figyelmeztető tünetekkel jelentkezhetnek – derült ki egy friss tanulmányból.

Az árulkodó jelek azonban férfiak és nők esetében eltérőek lehetnek. A szívleállás, amelyet a szívverés hirtelen leállása jellemez, a kórházi kereteken kívül bekövetkező esetek 90 százalékában halálos kimenetelű. Ezért sürgősen finomítani kell az előrejelzést és a beavatkozást. Az említett tünetekre való fokozott figyelemfelkeltés a közvéleményben azonnali kórházi konzultációt kezdeményezhet.

Az amerikai Cedars-Sinai Orvosi Központban működő Smidt Szívintézet új eredményei szerint a nők valószínűleg légszomjat tapasztalnak az előző nap folyamán, míg a férfiak mellkasi fájdalmaktól szenvedhetnek. A szívdobogás, a rohamok és az influenzaszerű tünetek mindkét nem kisebb alcsoportját érintették.

Dr. Sumeet Chugh, a hirtelen szívmegállás szakértője és a tanulmány vezető szerzője kijelentette: „A figyelmeztető tünetek hasznosítása a hatékony triázs elvégzéséhez azok számára, akiknek a mentőket kell hívniuk, korai beavatkozáshoz és a közelgő halál megelőzéséhez vezethet. Eredményeink a hirtelen szívhalál megelőzésének új paradigmájához vezethetnek.”

A Lancet Digital Health című szaklapban megjelent úttörő tanulmányból kiderül, hogy a hirtelen szívmegállást elszenvedő emberek 50 százaléka tapasztalt valamilyen jelentős figyelmeztető jelet a szívmegállást megelőző 24 órában – számol be a Bristol Live. A nők nagyobb valószínűséggel számoltak be légzési nehézségről, míg a férfiak gyakran éreztek mellkasi fájdalmat az esemény előzményeként.

A kutatócsoport a hirtelen szívmegállást megelőzően megvizsgálta az egyes tünetek és azok kombinációinak gyakoriságát, és megállapításaikat olyan kontrollcsoportokkal állították szembe, akik szintén sürgősségi orvosi ellátásban részesültek. Dr. Eduardo Marban, a tanulmány másik közreműködője kiemelte a tanulmány jelentőségét: „Ez az első olyan közösségi alapú tanulmány, amely a figyelmeztető tünetek vagy tünetegyüttesek és a küszöbön álló hirtelen szívmegállás kapcsolatát értékeli egy olyan összehasonlító csoport segítségével, amelynek tüneteit az EMS dokumentálta, és amelyeket a rutinszerű sürgősségi ellátás részeként rögzítettek.”

Ez a kutatás megnyitja az utat a további vizsgálatok előtt, amelyek az összes tünetet más jellemzőkkel kombinálják, hogy javítsák a küszöbön álló hirtelen szívmegállás előrejelzését. Dr. Chugh hozzátette: „A következőkben ezeket a kulcsfontosságú nemspecifikus figyelmeztető tüneteket további jellemzőkkel – például klinikai profilokkal és biometrikus mérésekkel – egészítjük ki a hirtelen szívmegállás jobb előrejelzése érdekében.”

Elolvasom a cikket